Wykonanie

Pyszne, delikatne i kremowe
lody o smaku różanym, w dodatku do szybkiego przygotowania i bez maszynki ;-). Wszystko czego potrzebujecie to składniki schłodzone przez 24 h w lodówce i mikser. Jeden składnik rzadziej używany przez Was, ale nie jakoś trudno dostępny (na pewno znajdziecie w lepiej zaopatrzonych delikatesach) -
woda różana . Cóż... cenię sobie poranne spanie i nie zbieram
płatków róży o porannym brzasku i przy pierwszych kroplach rosy, na dodatek często mam ochotę na różę w pączkach lub różane słodkości; dbam więc o to, by moja spiżarnia była dobrze zaopatrzona. Kiedy nadchodzą ciepłe dni mam zawsze w lodówce składniki na domowe
lody. Polecam!Składniki na 1 . 3 litra:500 ml
śmietany kremówki 30% lub 36%250 g słodzonego
mleka skondensowanego (z puszki)1/3 szklanki
wody różanej*odrobina
barwnika spożywczego w kolorze różowymgarść posiekanych
pistacjiPierwsze 3 składniki powinny być bezwzględnie schłodzone przez 24 h w lodówce przed przystąpieniem do przygotowywania
lodów.
Śmietanę kremówkę umieścić w misie miksera i ubić. Pod koniec ubijania, kiedy
bita śmietana zacznie gęstnieć a mieszadła będą pozostawiały na niej ślad zacząć wlewać
mleko skondensowane słodzone, nie zaprzestając ubijania. Dodać
barwnik spożywczy i wlewać
wodę różaną, nie zaprzestając ubijania. Ubijać ostrożnie by nie spowodować zwarzenia się mieszanki.Ubitą i gotową mieszankę przełożyć do pojemnika spożywczego (co warstwę posypując posiekanymi
pistacjami) i przykryć, schować w zamrażarce. Mrozić przez kilka godzin. Po 3 godzinach
lody nadają się już do podania (jeśli zostały umieszczone w płaskim i szerszym pojemniku).Jeśli
lody zamarzną zbyt mocno (po długim
pobycie w zamrażarce) należy je wyjąć na blat około 30 minut przed podaniem.Smacznego :-).* Od rodzaju
wody różanej jaką posiadacie będzie zależała ilość, jaką należy dodać. Jeśli nie jesteście pewni, jak intensywny jest smak Waszej
wody, zacznijcie od mniejszej ilości. Użyłam dokładnie takiej
wody:
