Wykonanie
Kremowe
lody pistacjowe przygotowane z kremu
pistacjowego. Jest okres wakacyjny, częściej będziecie przywozić z podróży takie perełki kulinarne, ja swój pierwszy krem
pistacjowy przywiozłam z
Sardynii i... zakochałam się w jego smaku. Jeśli ktoś Wam
mówi, że kupił słoiczek i cały zjadł SAM, trzeba mu wierzyć. Po prostu ten krem jest tak pyszny :).
Lody z niego przygotowuje się oczywiście szybciej niż tradycyjne
lody pistacjowe ; nie trzeba już rozdrabniać
orzechów pistacjowych. Bardzo polecam!Składniki:400 ml
śmietany kremówki 30% lub 36%200 ml pełnego
mleka (3,2 %)350 g kremu
pistacjowegoWszystkie składniki umieścić w garnuszku. Podgrzewać, mieszając, do całkowitego połączenia się składników i otrzymania gładkiej mieszanki. W razie konieczności zmiksować blenderem.Mieszankę
lodową przelać do pojemnika, przykryć, umieścić na 24 godziny w lodówce by schłodzić do temperatury lodówkowej.Schłodzoną mieszankę
lodową przelać do maszyny do
lodów i dalej postępować według instrukcji jej producenta. Przełożyć do pojemniczka, przykryć i włożyć na kilka godzin do zamrażarki.
Lody można również wykonać bez maszyny - schłodzone składniki zmiksować (końcówka miksera ubijająca), przelać do pojemnika, włożyć do zamrażarki. Podczas chłodzenia mniej więcej co 30 minut przez pierwsze 3 godziny miksować, by nie wytworzyły się kryształki
lodu i by
lody był bardziej puszyste. Zamrozić.Smacznego :-).