Wegańskie burgery białkowo-tłuszczowe (bez mąki)

nazwa

Wykonanie

Genialne wegańskie burgery, które idealnie sprawdzą się na białkowo-tłuszczowe śniadanie. Ponad 10g białka w jednym kotlecie, a do tego są naprawdę przepyszne i bez żadnej mąki!
Składniki na wegańskie burgery białkowo-tłuszczowe (12 sztuk)
400g cieciorki ugotowanej lub po odsączeniu z puszki,
300g tofu naturalnego,
2 cebule,
1 marchewka,
100g świeżego szpinaku,
1/2 szklanki mielonego siemienia lnianego,
3 łyżki płatków drożdżowych,
1 łyżka syropu klonowego,
2 łyżki oleju dobrej jakości (ja użyłam z awokado, ale może być inny) + więcej do smażenia,
sól i pieprz do smaku.
Cebule drobno pokroić, wrzucić na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju, posolić i podsmażać. Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i dodać do cebuli. Wymieszać i dalej podsmażać. Szpinak dobrze umyć i drobno pokroić, dodać do warzyw na patelni i podsmażać na niewielkim ogniu aż zmięknie.
Ciecierzyce rozgnieść widelcem w misce, dodać pokruszone drobno tofu oraz warzywa z patelni. Całość dobrze wymieszać i dodać pozostałe składniki – zmielone siemie lniane, płatki drożdżowe, syrop klonowym i olej. Porządnie całość wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku (bez obaw można próbować masy bo nie jest ona surowa). Następnie lekko pokryć dłonie olejem i formować niewielkie kotleciki. Smażyć je na suchej patelni do zrumienienia z obu stron. I Wasze białkowo-tłuszczowe burgery są gotowe!
Oceń przepis:
Przepis na
Opublikowano
2018-02-25
Czas przygotowania
15M
Czas gotowania
10M
Całkowity czas
25M
Średnia ocena
5
na podstawie 4 ocen
Źródło:http://www.grochemogarnek.pl/2018/02/weganskie-burgery-bialkowo-tluszczowe-bez-maki