ßßß
Dorwałam ten przepis przeglądając stare książki kulinarne Babci i wiedziałam, że musi pojawić się na blogu! Wprowadziłam kilka zmian i oto jest – oszczędna szarlotka na kruchym cieście, banalna do przygotowania. Dodatek budyniu zmienia nadzienie jabłkowe w kremowy mus, osobiście przypomina mi trochę ciacho jabłkowe z McDonald’s :) To idealne ciasto na weekend, najlepiej smakuje podane z lodami i bitą śmietaną!Porcje: blacha o średnicy 22 cmSkładniki► mąka pszenna/ mix bezglutenowy [300 g]► masło [150 g]► cukier puder [120 g / 1 szklanka]► jabłka [1 kg]► budyń śmietankowy/waniliowy [40 g / 1 paczka]Dodatkowo:► zimna woda [4-5 łyżek]► cynamon [1 łyżeczka]PrzygotowanieMąkę posiekać z zimnym masłem, dodać pół szklanki cukru pudru i wymieszać.Dodawać po łyżce zimnej wody i szybko zagnieść kulę z ciasta. Schłodzić w lodówce przez godzinę.Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, każdą ćwiartkę następnie w cienkie plasterki.W osobnym naczyniu wymieszać proszek budyniowy z drugą połową szklanki cukru pudru. Dodać do jabłek i wymieszać.Ciasto podzielić na 3 części. 2/3 rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki blachy. Wysypać jabłka, pozostałą 1/3 ciasta rozwałkować i przykryć jabłkowy farsz.Piec w 180 stopniach przez ok. 50 minut.Smacznego!