Wykonanie
Dorwałam ten przepis przeglądając stare książki kulinarne Babci i wiedziałam, że musi pojawić się na blogu! Wprowadziłam kilka zmian i oto jest – oszczędna szarlotka na kruchym cieście,
banalna do przygotowania. Dodatek budyniu zmienia nadzienie
jabłkowe w kremowy mus, osobiście przypomina mi trochę ciacho
jabłkowe z McDonald’s :) To idealne ciasto na weekend, najlepiej smakuje podane z
lodami i
bitą śmietaną!Porcje: blacha o średnicy 22 cmSkładniki►
mąka pszenna/ mix bezglutenowy [300 g]►
masło [150 g]►
cukier puder [120 g / 1 szklanka]►
jabłka [1 kg]►
budyń śmietankowy/waniliowy [40 g / 1 paczka]Dodatkowo:► zimna
woda [4-5 łyżek]►
cynamon [1 łyżeczka]Przygotowanie
Mąkę posiekać z zimnym
masłem, dodać pół szklanki
cukru pudru i wymieszać.Dodawać po łyżce zimnej
wody i szybko zagnieść kulę z ciasta. Schłodzić w lodówce przez godzinę.
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, każdą ćwiartkę następnie w cienkie plasterki.W osobnym naczyniu wymieszać proszek budyniowy z drugą połową szklanki
cukru pudru. Dodać do
jabłek i wymieszać.Ciasto podzielić na 3 części. 2/3 rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki blachy. Wysypać
jabłka, pozostałą 1/3 ciasta rozwałkować i przykryć
jabłkowy farsz.Piec w 180 stopniach przez ok. 50 minut.Smacznego!