ßßß Cookit - przepis na Oszczędna szarlotka (5 składników)

Oszczędna szarlotka (5 składników)

nazwa

Wykonanie

Dorwałam ten przepis przeglądając stare książki kulinarne Babci i wiedziałam, że musi pojawić się na blogu! Wprowadziłam kilka zmian i oto jest – oszczędna szarlotka na kruchym cieście, banalna do przygotowania. Dodatek budyniu zmienia nadzienie jabłkowe w kremowy mus, osobiście przypomina mi trochę ciacho jabłkowe z McDonald’s :) To idealne ciasto na weekend, najlepiej smakuje podane z lodami i bitą śmietaną!
Porcje: blacha o średnicy 22 cm
Składniki
mąka pszenna/ mix bezglutenowy [300 g]
masło [150 g]
cukier puder [120 g / 1 szklanka]
jabłka [1 kg]
budyń śmietankowy/waniliowy [40 g / 1 paczka]
Dodatkowo:
► zimna woda [4-5 łyżek]
cynamon [1 łyżeczka]
Przygotowanie
Mąkę posiekać z zimnym masłem, dodać pół szklanki cukru pudru i wymieszać.
Dodawać po łyżce zimnej wody i szybko zagnieść kulę z ciasta. Schłodzić w lodówce przez godzinę.
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, każdą ćwiartkę następnie w cienkie plasterki.
W osobnym naczyniu wymieszać proszek budyniowy z drugą połową szklanki cukru pudru. Dodać do jabłek i wymieszać.
Ciasto podzielić na 3 części. 2/3 rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki blachy. Wysypać jabłka, pozostałą 1/3 ciasta rozwałkować i przykryć jabłkowy farsz.
Piec w 180 stopniach przez ok. 50 minut.
Smacznego!
Źródło:https://wilkuchnia.pl/2018/02/oszczedna-szarlotka-5-skladnikow.html