Wykonanie

Dzień dobry słoneczka. Jak się dzisiaj czujecie ? mam nadzieję, że zdrowie wam dopisuje a uśmiech nie schodzi z twarzy. Ja ostatnio jestem w bardzo dobrym nastroju. Nowy rok zaczęłam co prawda od małego zabiegu w szpitalu, ale to dla mojego zdrowia i kondycji. Stary rok pożegnałam z radością a nowy powitałam z nadzieją, że będzie znacznie lepszy. Pełna energii i radości witam każdy dzień i tego i wam życzę. A na deser do
kawki mam dla was takie pyszne
ciasteczka. Jest to chyba jeden z najłatwiejszych i najprostszych przepisów na kruche ciasto, proporcja 3:2:1. Robiłam je już wiele
razy, z różnymi dodatkami i w różnych formach. Były kuleczki, wykrawane gwiazdeczki i serduszka a teraz są takie placki. Koniecznie takie zróbcie. Miłego dnia.Składniki:- 300 g
mąki pszennej- 200 g zimnego
masła- 100 g
cukru trzcinowego- 1
jajko- 3 garście
suszonej żurawiny- 2 garście
płatków migdałówDo miski wsypujemy
mąkę i
cukier, dodajemy pokrojone zimne
masło oraz 1
jajko. Mieszamy składniki ze sobą za pomocą rąk lub robota kuchennego. Jak już składniki się ze sobą dobrze połączą to dodajemy
żurawinę i
płatki migdałów i ponownie mieszamy. Formujemy z ciasta wałek o długości 50 cm i zawijamy go w folię spożywczą. Wkładamy do lodówki na godzinę.Następnie ciasto wyciągamy z lodówki, odwijamy z folii i
ostrym nożem kroimy na 1.5 cm plastry. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 20 minut. Upieczone
ciasteczka przekładamy na kratkę, aby przestygły, przechowujemy w zamkniętym pojemniku.