Wykonanie
Małe dzieci uwielbiają niewielkie, fikuśne
ciasteczka, które łatwo utrzymać w rączce. Ostatnio opracowałam przepis dla maluchów, tym razem na wielbłądy z
żurawiną.
Ciastka można podawać jako samodzielną przekąskę czy pokruszyć do
jogurtu albo
serka. Łakocie przeznaczone są dla dzieci powyżej roku, gdyż zawierają w składzie
białko jajka.Przepis na
ciasteczka wielbłądy z
żurawiną :120-130 g
mąki pszennej20 g
suszonej żurawiny20 g
masła1
jajkoŻurawinę moczymy w wodzie przez kilka minut, po czym dokładnie odciskamy. W misce rozpuszczamy
masło, następnie dodajemy
jajko,
mąkę oraz
żurawinę. Dokładnie wyrabiamy. Ciasto rozwałkowujemy (grubość około 3 mm) i przy pomocy foremki wykrawamy
ciasteczka.
Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Łakocie pieczemy przez 12-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
