Wykonanie
Kruche
ciasteczka z
żurawiną! Polecam przepis na domowe, pyszne
ciasteczka ma ślane z
żurawiną ....Moje wypieki świąteczne zaczynam od prostego przepisu na domowe, zdrowe
ciasteczka. Pyszne, maślane w smaku, z aromatem
żurawiny, idealne na imprezę mikołajkową, na prezent dla bliskiej osoby, smakują z
kawą,
herbatą, podane ze świeżymi
owocami, itp. U mnie zrobiły furorę na wyjazdowej imprezie andrzejkowej, zniknęły z p ó łmiska w kilka chwil, to chyba dobra wr ó żba na moje wypieki na święta ....Składniki na 45
ciasteczek:300 g
mąki pszennej100 g
masła, 1
jajko, 1 łyżka
jogurtu greckiego50 g
cukru trzcinowego, 50 g
suszonej żurawinyPrzygotowanie:
Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj
masło, posiekaj nożem na mniejsze kawałki, a następnie
masło z
mąką rozetrzyj w rękach na "piasek". Dodaj
cukier i
suszoną żurawinę, pokrojoną na drobniejsze cząstki, całość wymieszaj. Zr ób do łek pośrodku, wbij całe
jajko, dodaj łyżkę
jogurtu. Wszystkie składniki wymieszaj i wyr ób ciasto. Po wyrobieniu ciasta, zrób z niego kul ę, zawiń w folię i wł ó ż na 30 minut do lod ówki. Po sch łodzeniu rozwałkuj ciasto na grubość ok. 0,5 cm. Aby ciasto podczas rozwałkowywania nie przykleiło się, podłóż papier do pieczenia, można też podsypać
mąką.
Ciasteczka wykrawaj foremkami i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 10 min. w temperaturze 200 ° C na z łoty kolor.