ßßß
Idealny przepis dla miłośników dżemu, którzy mają ochotę na zdrowszą, codzienną wersję tego smakołyku. Dżem chia jest nie tylko super szybki w przygotowaniu, słodzony naturalnie (lub wcale), ale też bardzo uniwersalny, bo można go przygotować przy użyciu przeróżnych owoców – moje ulubione to zdecydowanie truskawki, maliny, borówki, wiśnie, śliwki, a nawet brzoskwinie czy mango!Dżem chiaPorcje: 1 mały słoiczekSkładniki► dowolne owoce świeże lub mrożone [2 szklanki owoców pokrojonych w drobną kostkę]► chia [2 łyżki]Dodatkowo► woda [4 łyżki]► miód lub ksylitol [według uznania]PrzygotowanieOwoce przerzucić do rondelka, dodać wodę i zagotować.Doprowadzić do wrzenia, aż owoce puszczą wodę i zaczną się rozpadać.Zdjąć z ognia, dosypać chia, porządnie wymieszać i dosłodzić do smaku (ilość słodzidła będzie zależeć od użytych owoców, niekiedy można w ogóle pominąć ten krok).Przestudzić i przechowywać w słoiku w lodówce do 3-4 dni.Smacznego!