ßßß
Składniki na ok. 15 sztuk0.5 kg mąki pszennej250 ml ciepłego mleka50 g drożdży świeżych5 łyżeczek cukru brązowego * może być też białypół łyżeczki soli50 ml oliwy z oliwek lub pół kostki masła2 całe jajka
WykonanieMąkę przesiewamy do większej miski, dodajemy sól. Na środku mąki robimy dołek, do którego dodajemy pokruszone drożdże, wlewamy lekko ciepłe mleko , * mleko nie może być gorące bo zabije właściwości drożdży* posypujemy drożdże cukrem. Całość przypruszamy nieco mąką. Pozostawimy na ok. 10 minut.Następnie dodajemy oliwę lub stopione i roztrzepane 2 jajka . Mieszamy wszystko drewnianą łyżka a następnie przekładamy na stół i wyrabiamy ciasto ok 15 minut. Ciasto będzie jeszcze nieco lepkie , dlatego podsypujemy je stopniowo odrobiną mąki aż do czasu kiedy już nie będzie nam się kleiło .Pozostawiamy do wyrośnięcia przykryte ściereczką w ciepłym miejscu na min 30 min lub dłużej.Po tym czasie ponownie zagniatamy ciasto ale już nieco krócej, ok. 5 minut.Tniemy ciasto na kawałki i formujemy kulki, ugniatając je na stole, tak aby każdą bułkę troszkę wyrobić . Układamy z odstępami na blaszce do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy bułki do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 min. Ja często kładę blachę na kuchence i zapalam kilka palników na stopień nr 1, to bardzo pomaga i bułki bardzo ładnie wyrastają , zwłaszcza zimą.Następnie pieczemy bułki w nagrzanym piekarniku od 10 do 13 min. w temp 180 St. aż będą ładnie rumiane.Jeśli chcemy aby bułki były świecące na wierzchu należy je przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem.