ßßß Cookit - przepis na Zupa krem z brukselki

Zupa krem z brukselki

nazwa

Wykonanie

czwartek, 21 Grudzień 2017, autor: blue_megi, Brak Komentarzy »
Kto uwielbia brukselkę tak jak ja? Zapiekam ją w sosie beszamelowym, karmelizuję na patelni i robię z niej zupy. Smakuje mi pod każdą postacią. Dlatego zapraszam Was na zupę krem z chrupiącymi migdałami i ostrym chilli.
Składniki
3 łyżki masła
1 łyżka oleju
1 cebula
4 ząbki czosnku
4 szklanki brukselki
4 szklanki bulionu warzywnego (przygotowanego na przykład z domowej bulionetki)
1/2 szklanki ricotty
sól, pieprz do smaku
dodatkowo:
prażone płatki migdałów
4 brukselki
łyżka masła
chilli w płatkach
W dużym rondlu podgrzewamy masło z olejem. Wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy, na małym ogniu, aż cebula się zeszkli (ale nie zrumieni). Brukselkę kroimy na połówki, dodajemy do rondla. Wlewamy bulion warzywny i gotujemy przez 25 minut. Dodajemy ricottę i blendujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na patelni rozpuszczamy masło. Pozostałe brukselki kroimy w plasterki i obsmażamy na maśle, aż lekko się przyrumienią.
Zupę podajemy ze zrumienionymi plasterkami brukselki, posypaną prażonymi migdałami i płatkami chilli. Smacznego!
Źródło:https://www.rogalikblog.pl/przepisy/zupy/zupa-krem-z-brukselki