Wykonanie

Dzień dobry słoneczka. Dzisiaj Mikołajki i mam nadzieję, że znaleźliście w swoich butkach prezenty. Ja wystawiłam kozaczki, aby zmieściło się tam moc prezentów. No i oczywiście zostawiłam dla Mikołaja
mleko i
ciasteczka, bo zawsze jak przychodzi to jest straszliwie głodny. A tym
ciasteczko nik nie umie się oprzeć a właściwie to pierniczkom. Przepis na te pierniczki znalazłam u Oli . Znam ich smak, bo miałam okazję wiele
razy je jeść. Są po prostu pyszne i warto je zrobić, ja od razu podwoiłam ilość składników. Koniecznie je zróbcie, naprawdę warto. Miłych mikołajek kochani.Składniki:- 130 g
mąki tortowej- 100 g miękkiego
masła- 100 g
cukru trzcinowego- 2 łyżeczki
przyprawy do piernika- 1 łyżeczka
kakao- 4 łyżki
mleka- 2 łyżki płynnego
miodu- szczypta
soli- pół łyżeczki
proszku do pieczeniaWykonanie:Wszystkie składniki przełożyć do miski, miękkie
masło pokroić na mniejsze kawałki. Za pomocą miksera z nakładką mieszającą lub ręcznie wyrabiamy ciasto, ja wyrobiłam ręcznie.Z masy formujemy małe kulki wielkości
orzecha laskowego i układamy ja na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy pierniczki 20 minut. Następnie wyciągamy je z piekarnika, zostawiamy na 10 minut na blaszce i przekładamy do pojemnika. Przechowujemy zamknięte w pojemniku. Z podanych porcji wychodzi około 100 kulek.Smacznego.