Wykonanie
Przepisów na wegański sernik jest wiele, jednak na najlepszy na Świecie sernik wegański może być tylko jeden. Oto i on – najlepszy przepis na wegański sernik. Nie ma w nim
jajek, nie ma
twarogu, nie ma nawet
mąki, ale smakuje jak najprawdziwszy tradycyjny sernik od Babci. Wszystko za sprawą połączenia
nerkowców i…
ciecierzycy! Nie zrażajcie się, to właśnie
ciecierzycy sernik ma tę cudowną, kremową konsystencję. Wykonanie sernika jest bardzo proste, spód stanowią
daktyle zblendowane z
orzechami, a wszystkie składniki na masę
serową blenduje się razem dodając wszystko na raz.Wegański sernik składniki na formę o średnicy 20cm:Spód8
daktyli świeżych medjool lub 10 suszonych (namoczonych wcześniej we wrzątku),100g
orzechów laskowych.
Orzechy zblendować na
mąkę, dodać do nich
daktyle i całość blendować aż utworzy kulę. Następnie formę wyłożyć papierem do pieczenia, spód formy dokładnie wyłożyć masą
daktylową i wstawić do lodówki. Masa serowa2 szklanki
nerkowców (przed namoczeniem),1/2 szklanki
ciecierzycy z puszki,1/2 szklanki
syropu klonowego,2 łyżki
mąki ziemniaczanej/z tapioki/arrutowej,300ml tłustego
mleka kokosowego (z puszki, ja używam Real thai),sok z 1
cytryny,3 łyżki pasty tahini,3 łyżki
octu jabłkowego,nasiona z 1
laski wanilii,1/4 łyżeczki
soli.
Nerkowce dzień wcześniej zalać zimną
wodą lub 15 minut wcześniej zalać wrzątkiem, by wszystkie były przykryte
wodą. Następnie odcedzić.Do blendera wrzucić wszystkie składniki i blendować przez 10-15 minut, do uzyskania gładkiej masy.Masę
serową przelać do formy i wstawić ją do piekarnika nagrzanego do 180st C (bez termoobiegu), piec przez 1 godzinę.Po tym czasie wyjąć i przestudzić. Przechowywać w lodówce pod przykryciem, wtedy jest najsmaczniejszy.
Oceń przepis:
Przepis naOpublikowano2017-11-30Czas przygotowania30MCzas gotowania1HCałkowity czas1H30MŚrednia ocena4na podstawie 2 ocenBardzo łatwe bez
jajek Bezglutenowe Boże Narodzenie Ciasta Desery Dietetyczne Najlepsze na Święta Przepisy Serniki wegańskieTagi
Ciecierzyca mleko kokosowe nerkowce przepis przepis na wegański sernik sernik sernik roślinny wegański sernik wegańskie ciasto wegańskie świętaAutor
Anna SudołZ zawodu informatyk, z
serca kucharz. Wegetarianka i wyznawczyni
absolutnej relaksacji kuchennej. Twardy charakterek łagodzi i rekompensuje ludziom smacznym jedzeniem. Wiecznie w kuchni, wiecznie coś kombinuje. Chciałaby zostać sama sobie szefem i stworzyć coś co zapadnie wszystkim w pamięć.Poprzedni wpisWegańskie Ferrero Roche - najlepsze
trufle czekoladoweNajlepszy sernik
czekoladowyTen sernik był powodem dla którego zaczęłam piec. [...] Czytaj dalej +Malinowy „sernik” z
nerkowcówIdealny deser na upały. Wegański sernik w najlepsz [...] Czytaj dalej +Najlepszy makowiec zawijanyNa Święta musi być makowiec! A ten jest po prostu [...] Czytaj dalej +Dietetyczny sernikZdecydowanie mój faworyt wśród serników. Sporządzo [...] Czytaj dalej +