ßßß Cookit - przepis na Ziemniaki pieczone w gęsim tłuszczu / Roast goose fat potatoes

Ziemniaki pieczone w gęsim tłuszczu / Roast goose fat potatoes

nazwa

Składniki

Wykonanie

Share the post "Ziemniaki pieczone w gęsim tłuszczu / Roast goose fat potatoes"
Dziś przedstawiam przepis na najsmaczniejsze, najbardziej chrupiące, obłędne pieczone ziemniaki. Sekretem jest sposób przygotowania i gęsi tłuszcz, dzięki któremu ta chrupkość nabiera mocy. Ja swój odlałam po upieczeniu udek gęsich duszonych w karmelu, ale można też zastąpić go spokojnie tłuszczem kaczym. Mój ukochany powiedział, że to najlepsze pieczone ziemniaki jakie kiedykolwiek zrobiłam! A to już wiele znaczy 🙂 Dodatek rozmarynu daje im niebywały aromat. Jeżeli lubisz takie ziemniaczki w innej formie niż klasyczne puree, polecam także moje szwedzkie ziemniaki Hasselback z parmezanem i cheddarem, ziemniaki smażone z grzybami czy koreańskie szybkie ziemniaki z patelni – wszystkie przepyszne!
Scroll down for recipe in English
(4 porcje)
Składniki:
3-4 łyżki gęsiego tłuszczu, rozpuszczonego
2-3 gałązki świeżego rozmarynu
6 sporych ziemniaków, pokrojonych na 3 cm kawałki
sól
Przygotowanie:
Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie prawie do miękkości, przez około 10 minut i odcedź na sitku. Następnie z energią potrząsaj sitkiem tak żeby powierzchnia ziemniaków się pościerała. Dzięki temu zabiegowi będą niebywale chrupiące.
Na blaszkę wyłożoną papierem wyłóż ziemniaki i wymieszaj z rozpuszczonym gęsim tłuszczem, dopraw porządnie solą i obłóż rozmarynem.
Włóż do nagrzanego do 200 oC piekarnika i piecz przez 30 minut. W połowie pieczenia poodwracaj je na drugą stronę.
Podawaj natychmiast!
Smacznego!
English version
Roast goose fat potatoes
(4 servings)
Ingredients:
3-4 tablespoons of goose fat, melted
2-3 sprigs fresh rosemary
6 large potatoes, peeled and cut into 3 cm pieces
salt
Preparation:
Boil the potatoes in salted water until almost tender, for about 10 minutes and drain in the colander. Shake the colander back and forth a few times to fluff up the outsides
Place the potatoes on a baking tray lined with baking paper and mix with melted goose fat, season with salt and mix in rosemary.
Place in the preheated to 200oC oven and roast the potatoes for 15 mins and turn them over. Roast for another 15 mins.
Serve immediately!
Enjoy!
Share the post "Ziemniaki pieczone w gęsim tłuszczu / Roast goose fat potatoes"
Źródło:https://karmelowy.pl/ziemniaki-pieczone-z-gesim-smalcem