ßßß
Scroll down for recipe in English(4 porcje)Składniki:3-4 łyżki gęsiego tłuszczu, rozpuszczonego2-3 gałązki świeżego rozmarynu6 sporych ziemniaków, pokrojonych na 3 cm kawałkisólPrzygotowanie:Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie prawie do miękkości, przez około 10 minut i odcedź na sitku. Następnie z energią potrząsaj sitkiem tak żeby powierzchnia ziemniaków się pościerała. Dzięki temu zabiegowi będą niebywale chrupiące.Na blaszkę wyłożoną papierem wyłóż ziemniaki i wymieszaj z rozpuszczonym gęsim tłuszczem, dopraw porządnie solą i obłóż rozmarynem.Włóż do nagrzanego do 200 oC piekarnika i piecz przez 30 minut. W połowie pieczenia poodwracaj je na drugą stronę.Podawaj natychmiast!Smacznego!
English versionRoast goose fat potatoes(4 servings)Ingredients:3-4 tablespoons of goose fat, melted2-3 sprigs fresh rosemary6 large potatoes, peeled and cut into 3 cm piecessaltPreparation:Boil the potatoes in salted water until almost tender, for about 10 minutes and drain in the colander. Shake the colander back and forth a few times to fluff up the outsidesPlace the potatoes on a baking tray lined with baking paper and mix with melted goose fat, season with salt and mix in rosemary.Place in the preheated to 200oC oven and roast the potatoes for 15 mins and turn them over. Roast for another 15 mins.Serve immediately!Enjoy!
Share the post "Ziemniaki pieczone w gęsim tłuszczu / Roast goose fat potatoes"

