ßßß Cookit - przepis na Czorne kluski

Czorne kluski

nazwa

Składniki

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
ziemniaki 1,5 kilogramów
sól według uznania
Wykonanie:
Oczyszczone 2/3 ziemniaków ugotować, a surowe zet5zeć na tarce. Miazgę zawinąć w gazę i mocno odcisnąć nad miska. Odciśnięty sok odstawić, aby na dnie osiadła skrobia z ziemniaków. Zalać wodą, a osad z dna miski dodać do odciśniętych ziemniaków. Gdy gotowe ziemniaki będą już miękkie, odcedzić je i zmielić. Gorące wymieszać z surowymi ziemniakami i zagnieść na gładkie ciasto. Doprawić sola i ulepić nieduże kluski. Jeśli ciasto jest za rzadkie i się nie lepi, dodać trochę mąki ziemniaczanej (wystarczy łyżka). Kluski gotować w osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy mączne weg.
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11376/Czorne-kluski