ßßß
Interesujący i prosty torcik do upieczenia - tylko z kilku składników, bez mąki. Główną rolę odgrywają oczywiście zmielone migdały (bez skórki), a aromatu ciastu dodają świeżo otarte skórki z cytrusów i cynamon. Ciasto jest wilgotne i posiada lekko klejącą konsystencję francuskich makaroników, co na pewno nie ujdzie Waszej uwadze :-). Kto się skusi i wypróbuje przepis?Składniki:7 dużych jajekszczypta soli250 g drobnego cukru do wypiekówświeżo otarta skórka z 1 pomarańczyświeżo otarta skórka z 1 cytryny1 łyżeczka cynamonu280 g zmielonych migdałówWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Oddzielić białka od żółtek. Żółtka i cukier umieścić w misie miksera i ubić do puszystości i białości. Dodać skórki z cytrusów, cynamon i ubić. Dodać zmielone migdały i dokładnie wymieszać.W osobnym naczyniu ubić na sztywno białka ze szczyptą soli. Dodać do mieszanki migdałowej, w kilku turach, delikatnie wymieszać.Formę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto migdałowe, wyrównać. Piec w temperaturze 180ºC przez 5 minut, następnie temperaturę obniżyć do 140ºC i kontynuować pieczenie przez 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Nie piec zbyt długo by nie wysuszyć ciasta. Wystudzić w lekko uchylonym i stygnącym piekarniku.Wyjąć i oprószyć cukrem pudrem, udekorować migdałami. Podawać z lodami migdałowymi lub waniliowymi.Smacznego :-).