Wykonanie

Składniki:-
słonina z dzika-
sól kamienna nie jodowana-
woda-
zioła i dodatki wg. uznania, najlepiej ostre:-
pieprz-
papryka chili-
listek laurowy-
jałowiec-
czosnek- słoiki
Słonina najlepsza z jesiennego dzika, jak najgrubsza. Kroimy ją w kostkę jak największą, ale dopasowaną wielkości słoika. Najlepsze do tego celu są słoiki z prostymi ściankami. Ja najczęściej używam tych o pojemności 0,5l.Po przygotowaniu słoików, umyciu i wyparzeniu na dno wkładamy
listek laurowy i 3 ziarenka
pieprzu. Następnie wkładamy kawałki
słoniny, dodajemy ulubione
przyprawy, najlepiej ostre, np.
papryczkę chili. Takie słoiki można robić na kolorowo, czyli używać
ziół np. czerwonych w kolejnym słoiku
ziół zielonych, można prowadzić tu różne kombinacje. Ważne, aby wypełniając
słonina słoiki zostawić ok. 2-3cm wolnego miejsca od górnej krawędzi słoika.
Słonina podczas obróbki termicznej zwiększy swoją objętość.Przygotowujemy zalewę
solną do słoików: 1 szklanka
soli + 4 szklanki
wody. Przygotowaną zalewą zalewamy
słoninę w słoikach, ok. 0,5-1cm powyżej wkładu. Nie zapominamy aby została wolna przestrzeń nad lustrem zalewy 1-1,5cm.Wstawiamy słoiki do szybkowaru, wlewamy 3-5cm
wody. Zakręcamy pokrywkę i podgrzewamy. Po osiągnięciu właściwej temperatury przez szybkowar czekamy jeszcze 30min. Wyłączamy grzanie i w zależności od konstrukcji szybkowaru po woli upuszczamy ciśnienie lub czekamy, aż spadnie do chwili w której można zdjąć pokrywkę. Wyjmujemy słoiki i odstawiamy celem ostygnięcia.

Smacznego.