ßßß Cookit - przepis na Pico de gallo, salsa fresca – czyli salsa ze świeżych pomidorów

Pico de gallo, salsa fresca – czyli salsa ze świeżych pomidorów

nazwa

Wykonanie

Poziom trudności
Pico de gallo, salsa fresca – czyli salsa ze świeżych pomidorów, znana jest również pod nazwami picada salsa lub mexicana salsa. Jej atutem jest prostota i świeży, intensywny smak. Ta salsa może być świetnym dodatkiem do meksykańskich dań takich jak burrito, enchiladas, tacos, fajitas, ale także do dań przygotowanych na grillu. Ja przygotowałam ją wraz z quesadillas z wołowiną – razem komponują się wyjątkowo smacznie. Salsę należy przygotować ok. 1 godzinę przed podaniem – będzie smaczniejsza.
Składniki:
2 średnie pomidory
2 czerwone cebule
1 garść posiekanej świeżej kolendry
1 papryczka jalapeno lub zielone chili
1 szczypta soli
sok wyciśnięty z ½ limonki
Sposób przygotowania:
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Cebule obrać drobno posiekać. W misce umieścić pomidory, cebulę i posiekaną kolendrę (powinno ich być mniej więcej po równo).
Papryczkę posiekać dodać do miski.
Posolić dodać sok z limonki.
Wszystko razem wymieszać.
Odstawić na godzinę do przegryzienia. Salsę podawać w temperaturze pokojowej.
Smacznego!
Źródło:http://jagodzianka.com/2017/05/pico-de-gallo-salsa-fresca-czyli-salsa-ze-swiezych-pomidorow