ßßß
Składniki: na 4 porcje600 g wieprzowej polędwicy3 ząbki czosnkugałązka świeżego romarynu1 łyżeczka otartej skórki z cytryny1 łyżka masła + 2 łyżki do sosusól i pieprz do smaku100 ml balsamicznego octu15o ml mięsnego bulionu2 łyżki kaparów
Oczyść mięso z błon i osusz papierowym ręcznikiem. Nastaw piekarnik na 175ºC. Przepuść czosnek przez praskę. Posiekaj rozmaryn. Wymieszaj z otartą skórką z cytryny, solą i pieprzem. Natrzyj mięso marynatą. Rozgrzej masło i zrumień mięso z obu stron. Przełóż do żaroodpornego naczynia i wstaw do piekarnika na 10 – 12 minut w zależności od grubości polędwicy. Wyjmij mięso z piekarnika i owiń w aluminiową folię. Odłóż na 10 minut. Wrzuć kapary na patelnię, na której smażyła się polędwica. Wlej ocet balsamiczny i mięsny bulion. Gotuj przez 3 minuty. Dodaj masło, dopraw solą i pieprzem. Zredukuj sos do połowy pierwotnej objętości. Pokrój polędwicę i polej sosem.
Ważne jest aby nie przesmażyć polędwicy. Najlepiej użyć termometru. Temperatura powinna wynosić 145º – 160ºC. Mięso będzie wtedy mięciutkie i różowe po rozkrojeniu.