Wykonanie
Dziś przepis który pochodzi ze strony programu masterchef. W prawdzie w oryginalnym przepisie występują jądra bycze, ale baranie równie dobrze się nadają.Zarówno baranie jak i bycze jądra smakują rewelacyjnie. Jest to bardzo delikatne
mięso, a jeśli ktoś dostałby takie danie, to raczej nie domyślił by się,że to jądra a nie
mięso z innej części zwierzaka.Składniki:200 - 250 g boczniaków1 łyżeczka
rozmarynu1 ząbek
czosnkumasło do smażenia100 ml
wytrawnego czerwonego winasólpieprzWykonanie:Jądra umyć i zdjąć z nich skórę.Boczniaki oczyścić.
Masło rozpuścić a następnie dodać do niego zgnieciony ząbek
czosnku. Boczniaki smażyć na
maśle z
czosnkiem, w trakcie smażenia doprawić
solą i
pieprzem.Jądra pokroić w plastry a następnie sparzyć je wrzątkiem.Na patelni roztopić
masło i dodać do niego
rozmaryn. Gdy
masło będzie gorące smażyć na nim jądra z obu stron przez kilka minut. W trakcie smażenia doprawić
solą i
pieprzem.Jądra zdjąć z patelni i wlać
wino. Szybko zredukować sos na dużym ogniu.Jądra podawać polane sosem z boczniakami.