ßßß Cookit - przepis na Baranie jądra z boczniakami

Baranie jądra z boczniakami

nazwa

Wykonanie

Dziś przepis który pochodzi ze strony programu masterchef. W prawdzie w oryginalnym przepisie występują jądra bycze, ale baranie równie dobrze się nadają.
Zarówno baranie jak i bycze jądra smakują rewelacyjnie. Jest to bardzo delikatne mięso, a jeśli ktoś dostałby takie danie, to raczej nie domyślił by się,że to jądra a nie mięso z innej części zwierzaka.
Składniki:
200 - 250 g boczniaków
1 łyżeczka rozmarynu
1 ząbek czosnku
masło do smażenia
100 ml wytrawnego czerwonego wina
sól
pieprz
Wykonanie:
Jądra umyć i zdjąć z nich skórę.
Boczniaki oczyścić. Masło rozpuścić a następnie dodać do niego zgnieciony ząbek czosnku. Boczniaki smażyć na maśle z czosnkiem, w trakcie smażenia doprawić solą i pieprzem.
Jądra pokroić w plastry a następnie sparzyć je wrzątkiem.
Na patelni roztopić masło i dodać do niego rozmaryn. Gdy masło będzie gorące smażyć na nim jądra z obu stron przez kilka minut. W trakcie smażenia doprawić solą i pieprzem.
Jądra zdjąć z patelni i wlać wino. Szybko zredukować sos na dużym ogniu.
Jądra podawać polane sosem z boczniakami.
Źródło:http://mama-gotuje.blogspot.com/2015/04/baranie-jadra-z-boczniakami.html