Wykonanie
Jeśli macie ochotę na ciasto, które jest proste w wykonaniu i długo zachowuje świeżość, to ciasto zebra jest świetnym wyborem. Świetnie nadaje się też do spakowania jako przekąska do szkoły, pracy, czy na wycieczkę./1 szklanka = 250 ml; blaszka - keksówka/5
jajek1 i 1/3 szklanki
cukru białego2,5 szklanki
mąki pszennej1 szklanka
wody3/4 szklanki
oleju słonecznikowego lub rzepakowego2 łyżeczki
proszku do pieczeniadodatkowo:2 łyżki niesłodzonego
kakao4 łyżki
mąkiBiałka ubić z
cukrem, następnie dodać
żółtka, krótko ubić do połączenia. Następnie dodajemy na zmianę
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia,
olej i
wodę, ubijamy na wolnych obrotach do połączenia. Ciasto dzielimy na połowę. Do jednej połowy dodajemy
kakao, do drugiej 4 łyżki
mąki.Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wlewamy naprzemiennie białe i
czekoladowe ciasto. Wkładamy do zimnego piekarnika i włączamy piekarnik na grzanie do 180°C. Pieczemy około 50-60 minut, aż do suchego patyczka. Po ostudzeniu ciasta, można je polać
polewą czekoladową.