Wykonanie
Boczniaki , już zebrane , moja uprawa przyniosła gigantyczne plony , ale to nie problem dla rodziny , która uwielbia te
grzyby 😉 Na pierwszy rzut ,jak zwykle, idą boczniaki smażone a’la
schabowy , to ulubione danie moich synów , do tego frytki, jakaś
zielenina i pycha ! Obiad tak przygotowany, znika sam z talerzy .
Grzyby w chrupiącej panierce to delicja z najwyższej półki . Bardzo proste danie , a jakie smaczne , sami spróbujcie 😉 Nawet jeśli nie chcecie ich uprawiać , bez problemu dostaniecie je w sklepach , to bardzo popularny i zdrowy
grzyb . Boczniaki zawierają wysoko przyswajalne
białko , nienasycone kwasy tłuszczowe , a także witaminę B ,wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, selen, sód i cynk . Pomagają obniżyć cholesterol i zwiększają wydolność naczyń krwionośnych, tak więc zdrowo i smacznie 😉

Składniki :kilka dużych boczniaków ( po 3 na osobę )2
jajka1,5 szklanki
bułki tartejczosnek granulowany
pieprzsól do smaku
olej rzepakowy do smażenia

Boczniaków nie myjemy , obcinamy im ogonki i oglądamy czy gdzieś nie ma słomy , na której są hodowane .
Jajka roztrzepujemy jak do
schabowych . Każdego
grzyba solimy ,
pieprzymy i odrobinkę posypujemy
czosnkiem od strony blaszek , wtedy
przyprawy na nim zostaną . Obtaczamy w
jajku a następnie w
bułce tartej .

Smażymy na rozgrzanym
oleju z obu stron do uzyskania chrupkiej panierki . Odciekamy chwilkę na papierowym ręczniku ,żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu . Podajemy na gorąco , chociaż po wystygnięciu też smakują świetnie 😉 Smacznego !