Wykonanie
Kiedy ostatnio zabrałam się za pieczenie
drożdżowego ciasta, szybko
doszłam do wniosku, że czasy, w których w kuchni mogłam spędzić w spokoju chociaż godzinę, minęły bezpowrotnie. Wyrabianie ciasta z kilkunastoma przerwami nie służy mu zbyt dobrze, a malutkie dziecko nie rozumie przecież, że musi zaczekać, bo mamusia akurat ręce ma po łokcie oblepione jakąś
dziwną breją i wcale nie ma ochoty myć ich po raz pięćdziesiąty po to, żeby uspokoić Maleństwo.Pałaszując w trakcie pisania kawałek
pomarańczowego sernika dochodzę do wniosku, że wszyscy będą z takiego obrotu sprawy zadowoleni. :) Jest pyszny… niezbyt słodki, a delikatna pianka pachnie
pomarańczami i kojarzy mi się ze Świętami. W dodatku przygotowałam go w niecałą godzinę, a
galaretką zalałam już w trakcie zabawy z dzieckiem.Oby więcej tak szybkich i udanych przepisów w Nowym Roku! :) A na
drożdżowe też trzeba będzie kiedyś znaleźć czas… w końcu Maleństwo ma jeszcze tatę, prawda?… ;)
Składniki:250 g
herbatników (najlepiej typu digestive)100 g
masła1 kg
twarogu sernikowego (może być taki z wiaderka; jeśli mamy inny, mielimy trzykrotnie)2 duże
pomarańcze5 łyżeczek
żelatyny2 – 3 łyżki
cukru (lub więcej, jeśli lubicie słodkie ciasta)1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii lub opakowanie
cukru waniliowego500 ml
śmietanki kremówki (36%)2
galaretki pomarańczoweProstokątną formę o wymiarach 25 x 35 cm (najlepiej taką z wyjmowanym dnem) wysmarować
masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Galaretki rozpuścić w 900 ml gorącej
wody, odstawić.
Herbatniki dokładnie zmielić w malakserze i wymieszać z roztopionym
masłem do uzyskania masy o konsystencji mokrego piasku. Wysypać do formy, rozprowadzić po dnie równą warstwą i delikatnie docisnąć. Wstawić do lodówki.
Pomarańcze dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem. Z jednej z nich zetrzeć skórkę, z obu wycisnąć sok. W małej miseczce namoczyć
żelatynę w 1 – 2 łyżkach zimnej
wody.
Sok pomarańczowy zagotować z
cukrem w rondelku, dodać spęczniałą
żelatynę,
skórkę pomarańczową i
wanilię (już nie gotować!). Wymieszać dokładnie z
serem.W osobnej misce ubić na sztywno schłodzoną
śmietankę, dodać do masy serowej i bardzo delikatnie wymieszać. Wyłożyć na schłodzony spód i ponownie wstawić do lodówki. Na koniec zalać tężejącą
galaretką i schładzać jeszcze przez minimum 4 godziny.
Twoja ocena:
Przepis:Data publikacji:2017-01-03Przygotowanie:1HCałkowity czas:1HŚrednia ocena:5Based on 1 Review(s)