ßßß Cookit - przepis na GROCHďż˝WKA WOJSKOWA

GROCH�WKA WOJSKOWA

nazwa

Wykonanie

Grochówka wojskowa to apetyczna i bardzo pożywna zupa. Koniecznie musi być pożywna, z wkładką mięsną, zwłaszcza dla tych, co na poligonie ćwiczą w mroźne dni zimowe.
Dla tych co na poligonie nie ćwiczą, grochówkę można nieco odchudzić i podać bez wkładki mięsnej.
Przepis na grochówkę jaki przedstawiam poniżej pochodzi z dawnych domowych zapisków kulinarnych i zwykle nim się posługuję, gdy tylko nas nachodzi apetyt na tą smaczną zupę. Grochówkę gotuję na boczku wędzonym i cienkiej wędzonej kiełbasie, dodaję ziemniaki i niedużą marchewkę, no i koniecznie z dodatkiem czosnku i majeranku. Okres zimowy to właśnie ten czas, kiedy mamy na nią największy apetyt.
Grochówka wojskowa jest rozgrzewająca, sycąca, aromatyczna, przepyszna. Polecam :)
Składniki :
400g grochu łuskanego (połówki)
400 - 500g chudego boczku wędzonego
ok. 300 g chudej, cienkiej kiełbasy wędzonej
1 marchewka (100g)
500g ziemniaków
1 duży ząb czosnku
2 łyżeczki majeranku tartego (lepszy jest świeży)
sól, pieprz czarny mielony do smaku
woda
Wykonanie :
Groch przebieramy, dokładnie myjemy, zalewamy w dużym garnku (ok. 6 litrowym) zimną wodą. Odstawiamy na ok. 1 godzinę (można też na noc, ale nie jest to konieczne w przypadku połówek grochu łuskanego).
Uzupełniamy wodą do obj. ok.4 litrów, stawiamy na ogniu i mieszając od czasu do czasu gotujemy ok. 90 minut, bez pokrywki (wytwarzająca się piana białkowa lubi kipieć! , można ją zbierać, ale ja tego nie robię).
Gdy groch stanie się miękki i wyraźnie rozleci się możemy zmiksować i przetrzeć przez sitko, ale możemy pominąć tę czynność, gdy uznamy, że nie jest to konieczne. Uzupełniamy ciepłą wodą do obj. ok. 4 litrów i dalej gotujemy.
Marchewkę kroimy w półkrążki, ziemniaki w drobną kostkę i wrzucamy do zupy.
Gdy warzywa będą półmiękkie, dodajemy boczek pokrojony w wąskie paseczki, kiełbasę pokrojoną w półkrążki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Na koniec dodajemy przyprawy tzn. majeranek, sól i pieprz czarny mielony do smaku. Jeszcze przez chwilę gotujemy, zdejmujemy z ognia i przykrywamy pokrywką.
I w zasadzie można już jeść, ale lepiej smakuje, gdy postoi. Najsmaczniejsza jest na drugi dzień.
Polecam również:
Zapisz
Zapisz
Zapisz
Zapisz
Zapisz
Źródło:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2017/01/GROCHOWKA-WOJSKOWA.html