Wykonanie
Stek wołowy to danie jednocześnie eleganckie, a jednak na tyle łatwe i szybkie w wykonaniu, że może gościć na
stole także bez żadnej szczególnej okazji. Jeśli podamy
steki na delikatnym puree ziemniaczanym, a ich smak podkreślimy sosem, otrzymamy danie godne restauracji, a jednak pełne domowego ciepła. Pomysł wg SmallTownWoman .
steki wołowe*
ziemniaki typu B, czyli do gotowania (info - klik)sos z patelni:1 łyżeczka
masła1 łyżeczka
mąki pszennej1 szklanka
buliony wołowego (ew. warzywnego)1-2 łyżki
sosu worcester2 łyżki
śmietany UHT 12% (tzw. "słodkiej"
śmietanki, nie kwaśnej
śmietany)2 łyżki siekanej
natki pietruszkisól i świeżo mielony
czarny pieprz - do smaku1. Umyte, obrane
ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, po czym przygotowujemy z nich kremowe puree. Porady, jak to zrobić, znajdziecie tutaj - klik .2.
Steki smarujemy niewielką ilością
oleju, oprószamy z obu stron
czarnym pieprzem,
pieprz wcieramy w
mięso i odstawiamy
steki na ok. 15 minut.Patelnię dobrze rozgrzewamy, wlewając na nią niedużą ilość
oleju. Dla smaku można dodać także łyżeczkę
masła.
Steki smażymy z obu stron, aż będą rumiane. Zdejmujemy
steki z patelni i zawijamy w folie aluminiową, by nie straciły ciepła.3. Na tej samej patelni rozpuszczamy łyżeczkę
masła. dodajemy łyżeczkę
mąki pszennej i robimy rumianą zasmażkę. Następnie wlewamy
bulion wołowy (ew. warzywny),
śmietankę. i
sos Worcester Zagotowujemy, by sos zgęstniał. Wsypujemy
natkę pietruszki i doprawiamy sos do smaku
solą i
pieprzem.
Steki podajemy na puree, pokrojone w paski, polane sosem.*Najlepszym
mięsem na
stek jest
polędwica wołowa, nadaje się jednak również
rozbratel,
rostbef czy
antrykot. Smaczne
steki wyjdą także z udźca. Ważne tylko, by
mięso przed smażeniem obkroić z wszelkich ewentualnych kawałków tłuszczu i błonek. Używamy ok. 2 cm plastrów
mięsa -
stek nie może być cienki, nie rozbijamy go tłuczkiem. Możemy natomiast nadać mu kształt uderzając kilka
razy dłonią. Aby uzyskać
stek średnio wysmażony, smażymy
mięso po około 3 minuty z każdej strony. Dla
steków słabo wysmażonych odejmujemy po 1 minucie na każdą stronę, dla mocniej wysmażonych - dodajemy.