Wykonanie
Domowe
bułki do hamburgerów są o niebo lepsze i zdrowsze (bez chemicznych dodatków) od tych sklepowych. Ich zrobienie też nie jest trudno, no może trochę czasochłonne. Jednak moim zdaniem warto 🙂 Jedynym minusem jest to, iż dość szybko
tracą świeżość, więc warto zrobić je w dniu robienia hamburgerów.Podany przepis starczy na zrobienie 30 małych lub 15 dużych
bułek. Ja preferuję te mniejsze, ale to oczywiście tylko kwestia preferencji.Wydruk przepisu
Danie DodatkiKuchnia AmerykańskaCzas przygotowania 30 minutCzas gotowania 15 minutCzas oczekiwania 12 godzinPorcje
bułekSkładniki1 opakowanie
drożdży instant(7−9 g)400 ml
mleka ciepłego800 g
mąki(np. chlebowej)80 g
masła rozpuszczonego80 g
cukru2 łyżeczki
soli2 szt. jajekjka(1 szt. do ciasta + 1 szt. do smarowania)0,5 szklanki
sezamu(do posypania) opcjonalnie2 łyżki
oliwy z oliwekDanie DodatkiKuchnia AmerykańskaCzas przygotowania 30 minutCzas gotowania 15 minutCzas oczekiwania 12 godzinPorcje
bułekSkładniki1 opakowanie
drożdży instant(7−9 g)400 ml
mleka ciepłego800 g
mąki(np. chlebowej)80 g
masła rozpuszczonego80 g
cukru2 łyżeczki
soli2 szt. jajekjka(1 szt. do ciasta + 1 szt. do smarowania)0,5 szklanki
sezamu(do posypania) opcjonalnie2 łyżki
oliwy z oliwekSposób przygotowaniaDo ciepłego
mleka wsypać
drożdże, wymieszać i odstawić na około 5 - 10 minut.Do miski przesiać
mąkę, dodać
sól,
cukier,
masło oraz jedno
jajko i wymieszać łyżką. Następnie wlać
mleko z
drożdżami. Mieszać przez 2 minuty drewnianą łyżką lub miksować mieszadłem miksera na najmniejszej prędkości przez około 2 minuty.Ciasto wyrabiać rękami na podsypanym
mąką blacie lub stolnicy przez 5 minut lub miksować hakiem miksera na średnio małych obrotach przez 5 minut (ciasto powinno być miękkie, gładkie i plastyczne).Niezależnie od tego jaką metodę wyrabiania ciasta wybraliśmy (ręczną czy mikserem), ciasto należy wyłożyć na blat i wyrabiać je jeszcze rękami przez 1 minutę.Z ciasta uformować kulę, umieścić ją w natłuszczonej
oliwą misce, z wierzchu ciasto również posmarować
oliwą, przykryć dokładnie folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc (około 10 - 12 godzin).W dniu pieczenia wyjąć ciasto z lodówki i podzielić je na części o wadze około 100 gram każda. Odmierzony kawałek ciasta wygniatać w dłoniach aż się ociepli, będzie gładki i nabierze miękkości.Z ciasta formować kulki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (odstępy od siebie około 7 cm)Uformowane bułeczki odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na około 2 i 1 ⁄ 2 godziny do wyrośnięcia.Piekarnik nagrzać do 200 stopni C (opcja grzania: góra i dół) Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym
jajkiem i posypać
sezamem (jeśli używamy). Bułeczki wstawić do nagrzanego piekarnika na środkową półkę i piec przez 15 - 16 minut na złoty kolor.Inne informacjeCiasto w lodówce przechowywać maksymalnie 4 dni.Dla ułatwienia jeśli planujemy piec bułeczki partiami w odstępach czasowych, możemy od razu podzielić surowe ciasto na części i umieścić je w oddzielnych miskach.Udostępnij ten przepis