ßßß Cookit - przepis na Bułki do hamburgerów

Bułki do hamburgerów

nazwa

Wykonanie

Domowe bułki do hamburgerów są o niebo lepsze i zdrowsze (bez chemicznych dodatków) od tych sklepowych. Ich zrobienie też nie jest trudno, no może trochę czasochłonne. Jednak moim zdaniem warto 🙂 Jedynym minusem jest to, iż dość szybko tracą świeżość, więc warto zrobić je w dniu robienia hamburgerów.
Podany przepis starczy na zrobienie 30 małych lub 15 dużych bułek. Ja preferuję te mniejsze, ale to oczywiście tylko kwestia preferencji.
Wydruk przepisu
Danie Dodatki
Kuchnia Amerykańska
Czas przygotowania 30 minut
Czas gotowania 15 minut
Czas oczekiwania 12 godzin
Porcje
bułek
Składniki
1 opakowanie drożdży instant(7−9 g)
400 ml mleka ciepłego
800 g mąki(np. chlebowej)
80 g masła rozpuszczonego
80 g cukru
2 łyżeczki soli
2 szt. jajekjka(1 szt. do ciasta + 1 szt. do smarowania)
0,5 szklanki sezamu(do posypania) opcjonalnie
2 łyżki oliwy z oliwek
Danie Dodatki
Kuchnia Amerykańska
Czas przygotowania 30 minut
Czas gotowania 15 minut
Czas oczekiwania 12 godzin
Porcje
bułek
Składniki
1 opakowanie drożdży instant(7−9 g)
400 ml mleka ciepłego
800 g mąki(np. chlebowej)
80 g masła rozpuszczonego
80 g cukru
2 łyżeczki soli
2 szt. jajekjka(1 szt. do ciasta + 1 szt. do smarowania)
0,5 szklanki sezamu(do posypania) opcjonalnie
2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania
Do ciepłego mleka wsypać drożdże, wymieszać i odstawić na około 5 - 10 minut.
Do miski przesiać mąkę, dodać sól, cukier, masło oraz jedno jajko i wymieszać łyżką. Następnie wlać mleko z drożdżami. Mieszać przez 2 minuty drewnianą łyżką lub miksować mieszadłem miksera na najmniejszej prędkości przez około 2 minuty.
Ciasto wyrabiać rękami na podsypanym mąką blacie lub stolnicy przez 5 minut lub miksować hakiem miksera na średnio małych obrotach przez 5 minut (ciasto powinno być miękkie, gładkie i plastyczne).
Niezależnie od tego jaką metodę wyrabiania ciasta wybraliśmy (ręczną czy mikserem), ciasto należy wyłożyć na blat i wyrabiać je jeszcze rękami przez 1 minutę.
Z ciasta uformować kulę, umieścić ją w natłuszczonej oliwą misce, z wierzchu ciasto również posmarować oliwą, przykryć dokładnie folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc (około 10 - 12 godzin).
W dniu pieczenia wyjąć ciasto z lodówki i podzielić je na części o wadze około 100 gram każda. Odmierzony kawałek ciasta wygniatać w dłoniach aż się ociepli, będzie gładki i nabierze miękkości.
Z ciasta formować kulki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (odstępy od siebie około 7 cm)
Uformowane bułeczki odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na około 2 i 1 ⁄ 2 godziny do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C (opcja grzania: góra i dół) Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem (jeśli używamy). Bułeczki wstawić do nagrzanego piekarnika na środkową półkę i piec przez 15 - 16 minut na złoty kolor.
Inne informacje
Ciasto w lodówce przechowywać maksymalnie 4 dni.
Dla ułatwienia jeśli planujemy piec bułeczki partiami w odstępach czasowych, możemy od razu podzielić surowe ciasto na części i umieścić je w oddzielnych miskach.
Udostępnij ten przepis
Źródło:http://wypiekirumience.pl/recipe/bulki-do-hamburgerow