ßßß
Danie DodatkiKuchnia AmerykańskaCzas przygotowania 30 minutCzas gotowania 15 minutCzas oczekiwania 12 godzinPorcjebułekSkładniki1 opakowanie drożdży instant(7−9 g)400 ml mleka ciepłego800 g mąki(np. chlebowej)80 g masła rozpuszczonego80 g cukru2 łyżeczki soli2 szt. jajekjka(1 szt. do ciasta + 1 szt. do smarowania)0,5 szklanki sezamu(do posypania) opcjonalnie2 łyżki oliwy z oliwekDanie DodatkiKuchnia AmerykańskaCzas przygotowania 30 minutCzas gotowania 15 minutCzas oczekiwania 12 godzinPorcjebułekSkładniki1 opakowanie drożdży instant(7−9 g)400 ml mleka ciepłego800 g mąki(np. chlebowej)80 g masła rozpuszczonego80 g cukru2 łyżeczki soli2 szt. jajekjka(1 szt. do ciasta + 1 szt. do smarowania)0,5 szklanki sezamu(do posypania) opcjonalnie2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowaniaDo ciepłego mleka wsypać drożdże, wymieszać i odstawić na około 5 - 10 minut.Do miski przesiać mąkę, dodać sól, cukier, masło oraz jedno jajko i wymieszać łyżką. Następnie wlać mleko z drożdżami. Mieszać przez 2 minuty drewnianą łyżką lub miksować mieszadłem miksera na najmniejszej prędkości przez około 2 minuty.Ciasto wyrabiać rękami na podsypanym mąką blacie lub stolnicy przez 5 minut lub miksować hakiem miksera na średnio małych obrotach przez 5 minut (ciasto powinno być miękkie, gładkie i plastyczne).Niezależnie od tego jaką metodę wyrabiania ciasta wybraliśmy (ręczną czy mikserem), ciasto należy wyłożyć na blat i wyrabiać je jeszcze rękami przez 1 minutę.Z ciasta uformować kulę, umieścić ją w natłuszczonej oliwą misce, z wierzchu ciasto również posmarować oliwą, przykryć dokładnie folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc (około 10 - 12 godzin).W dniu pieczenia wyjąć ciasto z lodówki i podzielić je na części o wadze około 100 gram każda. Odmierzony kawałek ciasta wygniatać w dłoniach aż się ociepli, będzie gładki i nabierze miękkości.Z ciasta formować kulki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (odstępy od siebie około 7 cm)Uformowane bułeczki odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na około 2 i 1 ⁄ 2 godziny do wyrośnięcia.Piekarnik nagrzać do 200 stopni C (opcja grzania: góra i dół) Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem (jeśli używamy). Bułeczki wstawić do nagrzanego piekarnika na środkową półkę i piec przez 15 - 16 minut na złoty kolor.Inne informacjeCiasto w lodówce przechowywać maksymalnie 4 dni.Dla ułatwienia jeśli planujemy piec bułeczki partiami w odstępach czasowych, możemy od razu podzielić surowe ciasto na części i umieścić je w oddzielnych miskach.Udostępnij ten przepis