Wykonanie
Robiąc
syrop lub
nalewkę z pigwowca nie wyrzucajmy pestek tylko uzbieramy minimum 1 szklankę, a wszystko po to by zrobić sobie pestkówkę .Ze względu na dużą zawartość pektyny w pestkach pigwowca przed zalaniem dobrze jest dać im trochę czasu na przeschnięcie, po to by nie zrobił nam się z nastawu galaretowaty
napój. Można rozsypać na papierze - wysuszyć lub trzymać kilka dni w lodówce . Ja wysuszyłam .
Robiłam sok z
pigwy i pozostało mi dużo pestek :)Składniki :1 szklanka pestek pigwowca250 ml
spirytusu250 ml
wody250 g
cukruPrzygotowanie :
Cukier wsypać do
wody i przygotować
syrop; rozpuścić
cukier i gotować chwilę całośćOstudzony
syrop wymieszać ze
spirytusem i zalać pestkiZakręcić odstawić na 4 tygodniePo tym czasie przefiltrować, przelać do butelki. Odstawić na kilka tygodni lub miesięcy.
A wygląda na razie tak:
Nalewka nastawiona, już po kilku dniach pachnie wspaniale :)Próbowałam, ma wspaniały smak. A z czasem będzie jeszcze lepsza.Ciekawe czy byłaby też smaczna z pestek
jabłka ?"Pestkówka to bardzo stary trunek, pijano ją dawno, dawno temu jak donosi autor ,, Encyklopedii staropolskiej", Zygmunt Gloger - pijanoszumówkę i od zapraw różne inne jak korzenna,
cynamonka, karolkowi, czyli popularna do dzisiaj kminkówka, persyko (pestkówka właśnie) piołunówka i inne.Wszystkie pestki w tym tak popularne ostatnio pestki
moreli zawierają kwas pruski, ale dopóki nie żywimy się samymi pestkami nic nam nie grozi.Niemniej jednak zdania są jak zwykle podzielone. Na temat jest wiele opinii skrajnie różnych od siebie od tych, że to trujące i basta! po takie, że pestki mają dobroczynny wpływ na nasz organizm.Jak donosi Poradnikzdrowie.pl : macerat lub napar z nasion
pigwy złagodzi niestrawność, pomoże pozbyć się zgagi; zalecane przy nadmiernej fermentacji żołądkowej, stanach zapalnych przewodu pokarmowego, nieżycie żołądka i jelit; w tradycyjnej medycynie ludowej pestki z pigwowca to lek na poprawę apetytu oraz wzmacniające wątrobę...Kurację oczyszczającą tarczycę maceratem na bazie pestek
jabłek lub
grejpfruta zaleca prof. TombakOdrębną kwestią są badania/teorie na temat antynowotworowego działania amigdaliny czyli wit.B 17. Oczywiście spotkamy się z różnymi opiniami tu lub tuPolecam również artykuł na temat potencjalnie trujących produktów, które odpowiednio przygotowane i spożywane z umiarem nie wyrządzą nam szkody. Podsumowując w czasach nafaszerowanych chemią dyskontowych
owoców i warzyw i przetworzonej żywności odrobina kwasu pruskiego z pestek nas nie zabije. Kluczowym zdaje się być tu rozsądek i umiar. "
Nalewkę mam zamiar pić jako lekarstwo, dlatego, że uzbierałam tylko pół szklanki pestek :)Przepis i powyższe wiadomości stądKiedy po miesiącu zleje nastaw, zamieszczę zdjęcie.