Wykonanie
Poziom trudnościRajska
nalewka jabłkowa z rajskich jabłuszek nie jest często przygotowaną
nalewką. Dlaczego? Dlatego, że nie łatwo jest zdobyć takie
jabłka. Ja swoje rajskie
jabłka zebrałam podczas pobytu w ośrodku nad jeziorem Jeziorak. To właściciel tego ośrodka opowiedział mi o
nalewce z rajskich
jabłek i zachęcił bym zebrała
jabłka na moją własną
nalewkę.
Polecam rajską
nalewkę jabłkową ze względu na smak, kolor i zapach.Porcja na ok. 1,3 litra
nalewkiSkładniki:1 , 2 kg rajskich jabłuszek1 l
spirytusu400 g
cukruSposób przygotowania:
Jabłka umyć, pokroić na ćwiartki i wyciąć z nich gniazda nasienne. Wszystkie przełożyć do dużego słoja. Zalać
jabłka spirytusem.
Słój zakręcić i odstawić w ciemne miejsce na 7-8 tygodni. Po tym czasie zlać nalew, a
jabłka zasypać
cukrem.
Słój znów schować w ciemne miejsce na 4 tygodnie. Zlać powstały sok, zmieszać z wcześniej zlanym
nalewem, przelać do butelek i odstawić na kolejne 3 tygodnie. Po tym czasie
nalewka będzie gotowa do spożycia.
Smacznego!