Wykonanie
Dzisiaj krótko o tym, jak zamknąć lato w słoiku. Tak skończyły ostatnie
wiśnie z mojej działki :)
Nalewka wiśniowa jest niesamowicie aromatyczna i pyszna. A i kolor ma piękny, głęboki, sami zobaczcie.
Składniki:1 kg
wiśni0,5 kg
cukru0,5 litra
spirytusu zwykłego lub do
nalewekWykonanie:
Wiśnie drylujemy, wkładamy do dużego słoja, zasypujemy
cukrem i odstawiamy na 24 godziny. W tym czasie kilka
razy potrząsamy słoikiem. Po dobie dolewamy
spirytus i odstawiamy na 2 miesiące w ciemne miejsce.Ponieważ ja nie mam takiego dużego słoika, składniki rozdzielam do 2 mniejszych, o pojemności 0 , 9 litra.W każdym z nich umieszczam 0,5 kg
wiśni i 0,25 kg
cukru, szklankę
spirytusu.Po 2 miesiącach
wiśnie odsączamy. Można je przeznaczyć jako dodatek do ciast i deserów. Trzymamy je wówczas w lodówce.
Nalewkę filtrujemy przez gazę, przelewamy do butelek i odstawiamy na kolejne 3 miesiące.Ćwiczymy silną wolę.Ciągle ćwiczymy.Ciągle...Można skosztować :)
Nalewka z biegiem czasu będzie miała coraz lepszy smak.Z tej ilości składników wyszedł litr
nalewki.
Nalewka wiśniowa na mocnym
spirytusie nie jest, moim zdaniem, za mocna. Jeśli wolicie delikatniej, można dać
spirytus nalewkowy. Ja robiłam na zwykłym - mocnym.Smacznego :)