Wykonanie
Nalewka wiśniowa jedna z obowiązkowych
nalewek jakie robi się w mojej rodzinie :) Za każdym razem
nalewkę przyrządzamy w słoju, by
owoce można było łatwo wyciągnąć. Są przepyszne i stanowią doskonały dodatek do ciast (np.
Tortu ze Szwarcwaldu), deserów, czy
lodów. Doskonałe również do zabicia wieczornej chandry, tylko uwaga: jest w nich więcej
alkoholu niż w samej
nalewce, więc łatwo złapać fazę :)
Najlepiej
wiśniówkę przygotować z co najmniej 2 porcji.Składniki na litrowy
słój:Ok. 40 dag
wiśni¾ szklanki
cukru1 szklanka
spirytusuObrane
wiśnie myjemy, a następnie nakłuwamy każdą
wiśnię wykałaczką w 2 – 3 miejscach i wrzucamy do słoja. Gdy mamy około 1/3 słoja wsypujemy połowę
cukru, potrząsamy słojem, by
cukier opadł do dna, a następnie dodajemy resztę nakłutych
owoców, tak by
słój był napełniony, do nieco ponad ¾ i zasypujemy resztą
cukru. Szczelnie zakręcamy
słój i potrząsamy nim, by
cukier się równomiernie rozprowadził po całym słoju. Całość pozostawiamy na kilka godzin, w ciepłym, ale nie
słonecznym miejscu, by
wiśnie lekko puściły sok, po czym potrząsamy słojem przez chwilę. Czynność powtarzamy po kilka
razy dziennie przez nie dłużej niż 2 dni*, aż
cukier całkowicie się rozpuści, po czym zalewamy
spirytusem, mieszamy łyżką, zakręcamy i pozostawiamy na co najmniej 6 tygodni, by
nalewka dobrze przeszła. Po tym czasie można odsączyć
nalewkę od
wiśni i przelać ją do butelek ( ja osobiście wolę
mieć całość w słoju :)*dłuższe pozostawienie
wiśni w cukrze grozi fermentacją i zamiast
nalewki będziemy
mieć wino.
Kolor
nalewki i
wiśni zmienia się pod wpływem czasu. Im starsza tym ciemniejsza.
R E K L A M A