Wykonanie
Owoce pigwy są bardzo twarde i kwaśne - nie nadają się do bezpośredniego spożycia. U mnie w domu co roku przygotowujemy z nich cudowną
nalewkę o landrynkowym smaku i zapachu.Związki w niej zawarte (
między innymi witamina C) wzmacniają odporność organizmu, regenerują wątrobę, wpływają korzystnie na układ pokarmowy, wzmagają apetyt, przeciwdziałają wymiotom, biegunce i wzdęciom, stanowią naturalny lek na grypę i przeziębienie.Składniki (na 1 litr
nalewki):5
pigw1/2 kg
cukru1/2 litra
spirytusuPigwy myjemy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, a czysty miąższ kroimy w plasterki. Umieszczamy
owoce w dużym słoiku. Zasypujemy je
cukrem i wstrząsamy słoikiem, żeby
cukier dostał się w każdą szczelinę. Odstawiamy słoik na 10 dni w zaciemnione miejsce.Po 10 dniach zlewamy sok do butelki. Dolewamy
spirytus. Nieprzetrawioną
nalewkę z
pigwy odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 miesiące.