Wykonanie
Pigwa - to bardzo aromatyczny
owoc. Wydaje się ,że przeżywa teraz swój rekonesans. Może w pełni nie docenialiśmy jej wartości. Okazuje się, że w wielu światowych restauracjach znajdziemy dania z
pigwy.
Pigwa to nie tylko
nalewka. Kydońskie
jabłko to bardzo stara, grecka nazwa
pigwy. W ich mitologii złote
jabłko z napisem "dla najpiękniejszej" było właśnie najprawdopodobniej
owocem pigwy. Niektórzy uważają też, że rajskie
jabłko, które skusiło Ewę, tak naprawdę było
pigwą.
Owoce pigwy na surowo są twarde , dlatego dużo smaczniejsze są wykonane z nich
przetwory. Wykorzystuje się je do wykonania aromatycznych , kompotów,
syropów ,
nalewek,
konfitur,
galaretek.
pigwa doskonale łączy się z
jabłkami, podnosząc ich smak i aromat. Ze względu na dużą ilość pektyn może służyć do żelowania
przetworów o niskiej ich zawartości.
Najprostszy sposób na
pigwę to skroić ja w cienkie plastry, przełożyć do słoiczka, dodać tyle
cukru na ile lubimy słodkie. Pasteryzować ok 20 mni. Mamy doskonały dodatek do
herbatki.
Polecam również:
Nalewka z
pigwy