Wykonanie
Moją kuchnię opanowała
pigwa. Mam jeszcze kilka pomysłów co do jej zastosowania ale dzisiaj chcę pokazać ten najprostszy i najbardziej oczywisty czyli
syrop do
herbaty w zastęstwie za
cytrynę.
Składniki :1 kg
pigwyok. 3 szklanek
cukruPigwę wyszorować, przekroić na połowy, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki a w końcu w kostkę. Pokrojoną
pigwę przekładać do słoików i zasypywać
cukrem. Ilość
cukru powinna być mniej więcej dostosowana do ilości
pigwy czyli na szklankę pokrojonej
pigwy dałam szklankę
cukru. Można dać trochę mniej lub więcej, zależy jak słodko lubimy.
Pigwa puści sok już po kilku godzinach, jednak co jakiś czas należy potrząsnąć słoikiem żeby
cukier rozpuścił się całkowicie.
Syrop trzymam w lodówce. Jest dokonały do
herbaty.Smacznego:)