ßßß Cookit - przepis na Konfitura z pigwowca.

Konfitura z pigwowca.

nazwa

Składniki

Wykonanie

Sok z pigwowca tak mi zasmakował, że postanowiłam się skusić też na konfiturę:) Przepyszna i zdrowa!
Potrzebne składniki:
2 kg pigwy
0,75kg-1 kg cukru
Sposób wykonania:
Pigwę myjemy, strugamy,aż do błon i zostawiamy ogryzki do wyrzucenia lub mogą być użyte wydrążone pestki na nalewkę z pestek pigwowca (smakuje, jak migdałowa)
Przesypujemy cukrem, wkładamy do garnka z grubym dnem i zostawiamy na 1-2 h, mieszkając raz po raz, aby puściło sok.
Po tym czasie wstawiamy na gaz i od zagotowania na delikatnym ogniu gotujemy ok. 45min-1h, aż do stężenia konfitury.
Gorącą konfiturę nakładamy do wyparzonych gorących słoików i zakręcamy. Możemy zostawić na zimę lub jeść na bieżąco.
Smacznego !
Przypominam o 2-letniej Nikoli, która potrzebuje naszej pomocy, liczy się każdy grosik.
Źródło:http://www.paulinakwiatkowska.pl/2013/10/konfitura-z-pigwowca.html