Wykonanie
Sok z pigwowca tak mi zasmakował, że postanowiłam się skusić też na
konfiturę:) Przepyszna i zdrowa!
Potrzebne składniki:2 kg
pigwy0,75kg-1 kg
cukruSposób wykonania:
Pigwę myjemy, strugamy,aż do błon i zostawiamy ogryzki do wyrzucenia lub mogą być użyte wydrążone pestki na
nalewkę z pestek pigwowca (smakuje, jak migdałowa)Przesypujemy
cukrem, wkładamy do garnka z grubym dnem i zostawiamy na 1-2 h, mieszkając raz po raz, aby puściło sok.Po tym czasie wstawiamy na gaz i od zagotowania na delikatnym ogniu gotujemy ok. 45min-1h, aż do stężenia
konfitury.Gorącą
konfiturę nakładamy do wyparzonych gorących słoików i zakręcamy. Możemy zostawić na zimę lub jeść na bieżąco.Smacznego !Przypominam o 2-letniej Nikoli, która potrzebuje naszej pomocy, liczy się każdy grosik.