ßßß


SKŁADNIKIpigwacukierJAK TO ZROBIĆWersja I - bez pasteryzacjiPigwę myjemy, osuszamy, kroimy w drobną kostkę lub plastry (razem ze skórką). Zasypujemy cukrem. Ostawiamy na 2 -3 godziny, aby pigwa puściła sok.Słoiki myjemy, wyparzamy.Przekładamy pigwę wraz z sokiem do słoików, ale zostawiamy na górze trochę miejsca na cukier. Jak rozdzielimy pigwę w słoikach zasypujemy jeszcze cukrem. Słoiki lekko zakręcamy, aby "gaz" uciekał. Stawiamy na słonecznym parapecie na kilka dni, tak aby cukier rozpuszczał się. Co jakiś czas możemy przemieszać pigwę lub potrząsnąć słoikiem, aby cukier się rozpuścił. Możemy ponownie wsypać cukier jeżeli uważamy, że jest za mało soku. Pamiętajmy, że pigwa musi być cała zakryta sokiem. Po 9-14 dniach możemy zakręcić słoiki i wstawić do lodówki.Ta wersja pigwy w słoikach jest bez pasteryzowania - będziecie czuć trochę sfermentowany sok, ale mi on nie przeszkadza. W herbacie szybko znika :)Wersja II - z pasteryzacjąPigwę myjemy, osuszamy, kroimy w drobną kostkę lub plastry (razem ze skórką). Zasypujemy cukrem. Ostawiamy na 2 -3 godziny, aby pigwa puściła sok.Słoiki myjemy, wyparzamy.Przekładamy pigwę wraz z sokiem do słoików, ale zostawiamy na górze trochę miejsca na cukier. Jak rozdzielimy pigwę w słoikach zasypujemy jeszcze cukrem. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy 20 - 30 minut. Woda nie może zakrywać pokrywek. Studzimy.

Biorę udział w akcjach: