Wykonanie
Pigwa dodana do
herbaty zamiast
cytryny wzbogaca smak jak i aromat.
Owoce pigwy przypominają kształtem i kolorem
cytrynę, a także zawierają dużo witamin C, A i B oraz minerałów i pektyn. Jesienią można ją znaleźć pod krzakami pigwowca. Niestety
pigwa jest twarda w porównaniu z
cytryną.Bardzo lubię pić
herbatę pigwą w szczególności w zimę. Odkręcam sobie słoiczek i tak dodaję po jednej łyżeczce, no może dwie do
herbaty... Poniżej podaję przepis w dwóch wersjach: bez/z pasteryzacją. Pamiętajcie, że
cukru nie można oszczędzać, bo
pigwa musi być cała przykryta
sokiem.Smacznego!!!
SKŁADNIKI
pigwacukierJAK TO ZROBIĆWersja I - bez pasteryzacji
Pigwę myjemy, osuszamy, kroimy w drobną kostkę lub plastry (razem ze skórką). Zasypujemy
cukrem. Ostawiamy na 2 -3 godziny, aby
pigwa puściła sok.Słoiki myjemy, wyparzamy.Przekładamy
pigwę wraz z
sokiem do słoików, ale zostawiamy na górze trochę miejsca na
cukier. Jak rozdzielimy
pigwę w słoikach zasypujemy jeszcze
cukrem. Słoiki lekko zakręcamy, aby "gaz" uciekał. Stawiamy na
słonecznym parapecie na kilka dni, tak aby
cukier rozpuszczał się. Co jakiś czas możemy przemieszać
pigwę lub potrząsnąć słoikiem, aby
cukier się rozpuścił. Możemy ponownie wsypać
cukier jeżeli uważamy, że jest za mało soku. Pamiętajmy, że
pigwa musi być cała zakryta
sokiem. Po 9-14 dniach możemy zakręcić słoiki i wstawić do lodówki.Ta wersja
pigwy w słoikach jest bez pasteryzowania - będziecie czuć trochę sfermentowany sok, ale mi on nie przeszkadza. W herbacie szybko znika :)Wersja II - z pasteryzacją
Pigwę myjemy, osuszamy, kroimy w drobną kostkę lub plastry (razem ze skórką). Zasypujemy
cukrem. Ostawiamy na 2 -3 godziny, aby
pigwa puściła sok.Słoiki myjemy, wyparzamy.Przekładamy
pigwę wraz z
sokiem do słoików, ale zostawiamy na górze trochę miejsca na
cukier. Jak rozdzielimy
pigwę w słoikach zasypujemy jeszcze
cukrem. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy 20 - 30 minut.
Woda nie może zakrywać pokrywek. Studzimy.
Biorę udział w akcjach: