Wykonanie
Nalewkę z
pigwy można zrobić na dwa sposoby.Składniki będą te same, ale sposób przygotowania nieco inny.-1 kg
pigwy-0,75 l
spirytusu-0,3 l
wody-0,7 kg
brązowego cukru i 0,5 l
wody na
syropOwoce myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w plastry.
Pierwszy sposób:-
owoce umieszczamy w słoju i zalewamy
spirytusem, zmieszanym z 0,3 l
wody-zamykamy
słój i odstawiamy na miesiąc, pamiętając o tym, aby potrząsać słojem co kilka dni-po tym czasie sporządzamy
syrop z 0,7 kg
cukru i 0,5 l
wody-
owoce odcedzamy a do wyciągu dodajemy sporządzony wcześniej
syrop-mieszamy, przelewamy do butelek i odstawiamy na 3 miesiące do ciemnego miejscaDrugi sposób:-pokrojone w plastry
owoce zasypujemy 0,7 kg
cukru i odstawiamy, aby puściły sok-gdy
cukier zamieni się w sok wlewamy 0,75 l
spirytusu zmieszanego z 3 szklankami
wody-mieszamy i odstawiamy na miesiąc, potrzasając co kilka dni-po tym czasie odcedzamy, płyn przelewamy do butelek i odstawiamy na 3 miesiące do ciemnego miejsca
Oba sposoby są równie skuteczne i
nalewka smakuje wyśmienicie.