ßßß
Składniki na formę do tarty:Ciasto:1 szklanka mąki pszennej1/3 szklanki otrąb pszennych12,5 dag masła4 łyżki zimnej wodyNadzienie:1 duży brokuł (różyczki i posiekana łodyga)4 jajka1 szklanka mleka 3,2%1/2 łyżeczki soli1/2 łyżeczki pieprzu1 szklanka tartego sera żółtego typu holenderskiego (np. Goudy)
Zarobić ciasto, tak jak robi się ciasto kruche. Mąkę wymieszać z otrębami i przesiekać z masłem. Dodać wodę i szybko wyrobić. Wstawić na ok. 15 minut do lodówki.Ciasto rozwałkować tak, aby można było wylepić brzegi formy. Jeśli ciasto się kruszy, nie przejmować się tym, tylko wylepić formę jego płatami.Podpiec spód przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 ºC.Obgotować lekko brokuły (w wodzie ok. 5 minut, na parze ok. 8 minut).Przygotować farsz. Ubić jajka z mlekiem oraz solą i pieprzem.Na podpieczonym spodzie ułożyć brokuły. Zalać je jajkami ubitymi z mlekiem i przyprawami. Posypać całość równomiernie serem żółtym.Piec na środkowej półce piekarnika w trybie grzania góra-dół przez ok. 30 minut (aż zetną się jajka z mlekiem). Podawać na ciepło.Mam nadzieję, że pamiętacie o konkursie, gdzie mam dla Was książki o Skandynawii do wygrania. Musicie tylko wziąć udział w mojej akcji Kuchnia skandynawska 2016 .