Wykonanie
Jakiś czas temu
pisałam, że jesień sprzyja zakopaniu się pod kocem z
kubkiem herbaty, i oglądaniu filmów. Praktycznie codziennie robimy sobie seans filmowy lub serialowy. Zwykłe
chipsy już jakiś czas temu przestały nas bawić, więc szukam coraz to nowych przekąsek idealnych do chrupania podczas oglądania. Zwykle staram się, żeby to były zdrowe przekąski. Z moich ulubionych wymienię tylko
chipsy z
jarmużu lub pieczona
ciecierzyca z
przyprawami . Mój M. natomiast uwielbia popcorn. I nawet zakupił maszynę do robienia popcornu, która bardzo ułatwia nam życie. Pomyślałam, że tym razem, zrobię coś mniej zdrowego. Chociaż
gorzka czekolada jest okej i poprawia samopoczucie więc właściwie powinnam napisać, że to samo zdrowie:D Połączyłam dwie
czekolady, karmelową i gorzką, głównie dla efektu wizualnego, ale spokojnie możecie użyć jednego rodzaju ulubionej
czekolady. Pysznie, pysznie...
Składniki:tabliczka
gorzkiej czekolady dobrej jakościtabliczka
białej czekolady (lub karmelowej)popcornszczypta
soliWykonywanie:Przygotuj popcorn z
ziaren kukurydzy lub użyj takiego z paczki. Każdą z
czekolad rozpuść w kąpieli
wodnej. Na garnek z
wodą ustaw miskę, wrzuć do niej
czekoladę. Para
wodna rozpuści
czekoladę. Gdy obie
czekolady będą rozpuszczone, przelej je na papier do pieczenia warstwami tworząc nieregularne kształty. Ja użyłam obręczy metalowych, ale można po prostu rozprowadzić je na papierze. Popcorn posyp odrobina
soli i wrzuć na
czekoladę. Odstaw do przestygnięcia. Następnie pokrój na kawałki.Smacznego!