Wykonanie
wtorek, 13 Wrzesień 2016, autor: blue_megi, 1 Komentarz »Pyszne, kremowe ciasto
czekoladowe z
kaszą jaglaną.
Kasza jest niewyczuwalna w smaku, warto spróbować 🙂 Polecam.

Składniki:szklanka
kaszy jaglanej125 g
margaryny4
jajkapół tabliczki
czekolady deserowej (100 g)125 ml
śmietany 30%pół szklanki
cukru2 łyżki
kakao2 łyżeczki
proszku do pieczeniałyżka
mąki ziemniaczanejorzechy włoskie do dekoracji
Kaszę przepłukujemy na sitku. W garnku gotujemy dwie szklanki
wody, wsypujemy
kaszę i gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu około 15 minut, aż będzie miękka. Wystudzamy i blendujemy na gładki krem.
Margarynę i połamaną na mniejsze kawałki
czekoladę rozpuszczamy w garnuszku. Wlewamy do
kaszy, mieszamy.Dodajemy po kolei
śmietankę,
jajka,
cukier,
kakao,
proszek do pieczenia i
mąkę ziemniaczaną. Miksujemy. Przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy połówki
orzechów włoskich. Pieczemy około 50 minut w 180 stopniach (sprawdzamy patyczkiem). Najlepiej smakuje schłodzone 🙂 Smacznego!