Wykonanie
< Krem z
dynii z orientalną nutą
curryPieczone placki z
dynii i
ziemniaków >Prosta
sałatka z pieczoną
dynią

Składniki* ilość dowolna, w zależności ile tej sałatki macie ochotę przygotować.
ser feta dowolnykawałek upieczonej
dynii oraz upieczone
burakido posypania mix ziaren do sałatek (
słonecznik,
pestki dynii,
orzeszki pinii itd)
sól,
pieprzkrem balsamiczny * do kupienia w sklepiedressing / sos do sałatek np. włoski

Wykonanie
Dynię ( używam zawsze dyni hokkaido ) pieczemy w piekarniku w kawałkach wraz ze skórką, przez ok 25 min w temp. 200 C. na funkcji pieczenia góra/dół. Naczynie w którym pieczemy
dynię smarujemy
oliwą, a
dynię układamy skórką do góry. Nie przykrywamy
dynii a naczynie wkładamy na dolną półkę w piekarniku.
Buraki wraz ze skórą zawijamy w folię aluminiową i kładziemy obok
dynii.
Buraki pieczemy dłużej niż
dynię , aż do miękkości.
Dynii oraz
buraków nie posypuję
przyprawmi w trakcie pieczenia.Po upieczeniu warzyw zdejmujemy z nich skórę i kroimy w większą kostkę.Na
sałatę układamy pokrojone warzywa,
ser fetę. Solimy i
pieprzymy. Polewamy dowolnym sosem vinegre np. włoskim oraz kremem balsamicznym. Wierzch posypujemy mieszanką ziaren do sałatek.

About Gosia DrohomireckaView all posts by Gosia Drohomirecka >< Krem z
dynii z orientalną nutą
curryPieczone placki z
dynii i
ziemniaków >