Wykonanie
Jestem pewna, że każdy z was lubi gofry. A może przygotować je z
chleba tostowego. Nie trzeba przygotowywać ciasta, w kilka chwil mamy pyszne danie. Pomysł na wykorzystanie
chleba do gofrów widziałam w programie kulinarnym w telewizji. Postanowiłam spróbować co z tego wyjdzie. Moja wersja jest na słodko, ale tutaj można poszaleć i zrobić takie gofry w wersji wytrawnej, z
szynką,
serem czy jakąś pastą. Nie ma tu ograniczeń. A smakują wspaniale i super wyglądają. To kto się skusi na takie goferki.Zapraszam :-)Składniki:- kilka kromek
chleba tostowego-
serek ricotta- 2-3
świeże figi-
miód - najlepiej w postaci płynnej-
orzechy nerkowca i pekan - po jednym na porcjęWykonanie:Rozkładamy kromki
chleba tostowego. Połowę z nich smarujemy
serkiem ricotta - jak nie macie takiego
serka może być inny do smarowania, ale o naturalnym smaku. Układamy plastry fig na
serku i kładziemy po jednym
orzechu nerkowca i pekan. Możecie także użyć
orzechów włoskich. Przykrywamy posmarowany
chleb pozostałymi kromkami - suchymi. Układamy je w opiekaczu - gofrownicy i pieczemy, aż zrobią się rumiane.Możemy udekorować plasterkami fig i polać
miodem lub
syropem klonowym. Tak przygotowane gofry możecie podać na śniadanie, deser czy nawet obiad. Bardzo fajnie wyglądają i smakują. Możecie nałożyć do środka domowego
dżemu, zapiec i posypać
cukrem pudrem, dzieci będą zachwycone, zresztą nie tylko one.Smacznego.