ßßß Cookit - przepis na Sernik z jagodami i kruszonką

Sernik z jagodami i kruszonką

nazwa

Wykonanie

Pyszny, letni sernik z bogatą warstwą jagód i słodką kruszonką, na kruchym spodzie. Ser twarogowy i jagody to znakomite połączenie.
Najlepszy z polskimi leśnymi jagodami, ale możecie je zastąpić borówkami amerykańskimi.
Możecie użyć sera twarogowego z wiaderka ale tylko pod warunkiem, że jest to 100% twaróg mielony bez żadnych dodatków, który jest gęsty i nieco „suchy”. Wszelkie mieszanki o konsystencji miękkiego twarożku, z dodatkami w postaci śmietanki itp., nie nadają się na pieczone serniki. Wtedy należy kupić 100% twaróg w kostce i zmielić go co najmniej dwukrotnie. To zapewni Wam powodzenie w pieczeniu serników.
tortownica 24 cm
Składniki
spód i kruszonka
250 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
160 g masła, zimnego
95 g drobnego cukru do wypieków
10 g cukru waniliowego
masa serowa
800 g twarogu tłustego lub półtłustego, trzykrotnie zmielonego
3 jajka
50 g mąki ziemniaczanej
125 g drobnego cukru do wypieków
10 cukru waniliowego
warstwa jagód
400 g jagód
2 łyżki mąki ziemniaczanej
do posypania
cukier puder
Wykonanie
jeśli nie macie zmielionego twarogu, to należy go zmielić co najmniej dwukrotnie
spód i boki tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Polecam zapiąć warstwę papieru na spodzie i resztę odciąć, a boki wyłożyć osobnym paskiem papieru – żeby pasek się trzymał do momentu wlania ciasta, warto boki przesmarować odrobiną masła lub zwilżyć minimalnie wodą
wszystkie składniki na kruchy spód oraz kruszonkę szybko wymieszać, by ich zbytnio nie ogrzać (można za pomocą miksera)
2/3 ciasta wgnieść w spód tortownicy i umieścić ją w lodówce do schłodzenia na ok. 30 min. 1/3 ciasta zbić w kulę, owinąć folią i również umieścić w lodówce
jagody delikatnie umyć a następnie odstawić do odsączenia i całkowitego osuszenia. Można sobie pomóc papierowym ręcznikiem
schłodzony spód wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i podpiekać przez 15 do 18 minut – do momentu aż spód będzie złoty, ponieważ z warstwą masy serowej, nie upiecze się już zbyt dużo, zatem ważne jest dobre podpieczenie spodu na początku
zmielony twaróg umieścić w misce, dodać do niego jajka, cukier i cukier waniliowy i zmiksować do połączenia składników. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną
gdy spód będzie podpieczony, wyjąć go z piekarnika i wylać na niego masę serową. Wymieszać jagody z mąką ziemniaczaną, i rozsypać równomiernie na masie serowej. Następnie wyjąć z lodówki kulę kruchego ciasta i rozkruszyć równomiernie na jagodach tworząc mniejsze i większe grudki
ciasto wstawić z powrotem do piekarnika, obniżyć temperaturę do 175°C i piec jeszcze przez ok. 50 min. – do momentu gdy kruszonka będzie złota
gotowy sernik wystudzić, a następnie trzymać w lodówce
przed pokrojeniem posypać obficie cukrem pudrem. Najlepiej kroić go i podawać mocno schłodzony
Przepis własny.
Lubisz? :)
Fotokulinarnie na facebooku
Zobacz także
Pumpkin Pie
Kompot z suszu
Lody waniliowe bez maszynki i mieszania
Bezy
Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus
Źródło:http://fotokulinarnie.pl/przepisy/sernik-z-jagodami-i-kruszonka