Wykonanie

Pyszny, letni sernik z bogatą warstwą
jagód i słodką kruszonką, na kruchym spodzie.
Ser twarogowy i
jagody to znakomite połączenie.Najlepszy z polskimi leśnymi
jagodami, ale możecie je zastąpić
borówkami amerykańskimi.Możecie użyć
sera twarogowego z wiaderka ale tylko pod warunkiem, że jest to 100%
twaróg mielony bez żadnych dodatków, który jest gęsty i nieco „suchy”. Wszelkie mieszanki o konsystencji miękkiego
twarożku, z dodatkami w postaci
śmietanki itp., nie nadają się na pieczone serniki. Wtedy należy kupić 100%
twaróg w kostce i zmielić go co najmniej dwukrotnie. To zapewni Wam powodzenie w pieczeniu serników.tortownica 24 cmSkładnikispód i kruszonka250 g
mąki pszennej1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia160 g
masła, zimnego95 g drobnego
cukru do wypieków10 g
cukru waniliowegomasa serowa800 g
twarogu tłustego lub półtłustego, trzykrotnie zmielonego3
jajka50 g
mąki ziemniaczanej125 g drobnego
cukru do wypieków10
cukru waniliowegowarstwa
jagód400 g
jagód2 łyżki
mąki ziemniaczanejdo posypania
cukier puderWykonaniejeśli nie macie zmielionego
twarogu, to należy go zmielić co najmniej dwukrotniespód i boki tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Polecam zapiąć warstwę papieru na spodzie i resztę odciąć, a boki wyłożyć osobnym paskiem papieru – żeby pasek się trzymał do momentu wlania ciasta, warto boki przesmarować odrobiną
masła lub zwilżyć minimalnie
wodąwszystkie składniki na kruchy spód oraz kruszonkę szybko wymieszać, by ich zbytnio nie ogrzać (można za pomocą miksera)2/3 ciasta wgnieść w spód tortownicy i umieścić ją w lodówce do schłodzenia na ok. 30 min. 1/3 ciasta zbić w kulę, owinąć folią i również umieścić w lodówce
jagody delikatnie umyć a następnie odstawić do odsączenia i całkowitego osuszenia. Można sobie pomóc papierowym ręcznikiemschłodzony spód wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i podpiekać przez 15 do 18 minut – do momentu aż spód będzie złoty, ponieważ z warstwą masy serowej, nie upiecze się już zbyt dużo, zatem ważne jest dobre podpieczenie
spodu na początkuzmielony
twaróg umieścić w misce, dodać do niego
jajka,
cukier i
cukier waniliowy i zmiksować do połączenia składników. Na koniec dodać
mąkę ziemniaczanągdy spód będzie podpieczony, wyjąć go z piekarnika i wylać na niego masę
serową. Wymieszać
jagody z
mąką ziemniaczaną, i rozsypać równomiernie na
masie serowej. Następnie wyjąć z lodówki kulę kruchego ciasta i rozkruszyć równomiernie na jagodach tworząc mniejsze i większe grudkiciasto wstawić z powrotem do piekarnika, obniżyć temperaturę do 175°C i piec jeszcze przez ok. 50 min. – do momentu gdy kruszonka będzie złotagotowy sernik wystudzić, a następnie trzymać w lodówceprzed pokrojeniem posypać obficie
cukrem pudrem. Najlepiej kroić go i podawać mocno schłodzony



Przepis własny.Lubisz? :)Fotokulinarnie na facebookuZobacz także

Pumpkin Pie

Kompot z suszu
Lody waniliowe bez maszynki i mieszania
BezyPlease enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus