ßßß Cookit - przepis na Drożdżówki z serem i jeżynami

Drożdżówki z serem i jeżynami

nazwa

Wykonanie

Zostałam obdarowana jeżynami. I muszę przyznać, lubię takie podarunki. Trochę zjedliśmy, trochę zamroziłam na czarna godzinę, a reszty użyłam do drożdżówek. Jak dobry był to pomysł, chyba nie muszę pisać:) Zniknęły w dość szybkim czasie, i udało mi się również kilka podarować. Moje ciasto na drożdżówki oraz nadzienie serowe, nie są słodkie. Dla nas były idealne. Jeśli jednak wolicie słodsze wypieki dodajcie cukru nieco więcej.
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
800 g mąki (plus do podsypania)
40 g świeżych drożdży
80 g cukru
2 jajka
ok. 400 ml ciepłego mleka
100 g rozpuszczonego i wystudzonego masła
Masa serowa:
250 g twarogu
1 jajko
1 łyżka cukru pudru
Dodatkowo:
Owoce- u mnie jeżyny
Wykonanie:
Masa serowa:
Twaróg utrzyj z jajkiem. Ja użyłam kuli do ucierania. Jeżeli nie masz takowej użyj widelca:) Dodaj cukier puder. Ucieraj chwilę, aż składniki się połączą.
Ciasto:
Drożdże rozkrusz do miski, zalej ciepłym mlekiem i dodaj łyżeczkę cukru. Gdy drożdże się rozpuszczą dodaj mąkę i resztę cukru. Mieszając dodaj jajka i masło. Gdy ciasto będzie zbyt luźne dodaj mąkę. Dobrze wyrób, a w razie potrzeby dodaj mąkę. Gdy ciasto zacznie odstawać od miski uformuj kule i odstaw do wyrośnięcia (musi podwoić objętość). Po wyrośnięciu formuj placki i rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym placku zrób niewielkie wgłębienie i rozsmaruj masę serową i dodaj owoce. Piecz w temp. 180 stopni aż drożdżówki będą rumiane (ok 30 min).
Smacznego!
Źródło:http://kropla-oliwy.blogspot.com/2016/09/drozdzowki-z-serem-i-jezynami.html