Wykonanie
Poranki to u mnie trudny temat. Nie jestem typem rannego ptaszka i obudzona zbyt wcześniej potrafię być naprawdę uciążliwa. Nie podejmuję rano znaczących decyzji. Jestem "na nie" i trudno się ze mną rozmawia. Najlepiej, żeby nikt niczego ode mnie nie chciał, dopóki nie napiję się
herbaty lub
kawy i porządnie się nie obudzę. Jednak są sposoby na to, żeby jakoś sobie ten trudny moment w ciągu dnia umilić. To pocieszające dla tych, którzy muszą ze mną rano funkcjonować. Nie chcę powiedzieć, że jedzenie jest dobre na wszystkie smutki i trudne poranki, ale po zjedzeniu takich pyszności od razu wraca mi humor i mam więcej energii. Przygotowałam owsiankę z
budyniem i dodałam do nich
figi w
syropie, który przywiozłam z Turcji. SĄ dość słodka, więc polałam całość odrobiną
syropu z
granatu. Możecie użyć świeżych fig,
dżemu lub dodać po prostu ulubione
owoce. Nie słodziłam owsianki, dolałam trochę
syropu z fig, ale jeśli takiego nie macie,
miód czy
syrop z agawy w zupełności wystarczą.

Składniki:pół szklanki
płatków owsianych (użyłam
płatków jęczmiennych)ok. 2 szklanki
mleka (do ugotowania
płatków i do rozpuszczenia budyniu)łyżka budyniu
śmietankowego (w proszku)
figiłyżeczka
masłaopcjonalnie
syrop z
granatuWykonanie:Zagotuj 1,5 szklanki
mleka. Wsyp
płatki i wymieszaj. Gotuj przez chwilę aż
płatki trochę napęcznieją. W pozostałym
mleku rozpuść
budyń i wlej go do
płatków i
mleka. Wymieszaj. Jeśli masa będzie zbyt gęsta dodaj więcej
mleka.
Figi pokrój na kawałki i dodaj do owsianki. Owsiankę przełóż do miski polej
miodem i dodaj
figi. Polej
syropem z
granatu jeśli używasz.Smacznego!