Wykonanie
Poranki to u mnie trudny temat. Nie jestem typem rannego ptaszka i obudzona zbyt wcześniej potrafię być naprawdę uciążliwa. Nie podejmuję rano znaczących decyzji. Jestem "na nie" i trudno się ze mną rozmawia. Najlepiej żeby nikt niczego ode mnie nie chciał dopóki nie napiję się
herbaty lub
kawy i porządnie się nie obudzę. Jednak są sposoby na to żeby jakoś sobie ten trudny moment w ciągu dnia umilić. To pocieszające dla tych którzy muszą ze mną rano funkcjonować. Nie chcę powiedzieć, że jedzenie jest dobre na wszystkie smutki i trudne poranki ale po zjedzeniu takich pyszności od razu wraca mi humor i mam więcej energii.

Składniki:pół szklanki
płatków owsianych (użyłam
płatków jęczmiennych)ok 2 szklanki
mleka (do ugotowania
płatków i do rozpuszczenia budyniu)łyżka budyniu
śmietankowego (w proszku)
miódfigałyżeczka
masłaszczypta
cukru (użyłam brązowego)Wykonanie:Zagotuj 1,5 szklanki
mleka. Wsyp
płatki i wymieszaj. Gotuj przez chwilę aż
płatki trochę napęcznieją. W pozostałym
mleku rozpuść
budyń i wlej go do
płatków i
mleka. Wymieszaj. Jeśli masa będzie zbyt gęsta dodaj więcej
mleka.
Figi pokrój na kawałki. Na patelni rozpuść
masło i wrzuć
figi. Dosyp odrobinę
cukru i karmelizuj je na małym ogniu aż zmiękną. Owsiankę przełóż do miski polej
miodem i dodaj
figi.Smacznego!