ßßß
Bardzo prosta sałatka, która sprawdzi się jako szybka kolacja (porcja dla jednej osoby) lub przystawka. Wtedy składników wystarczy dla dwóch osób. Kolorowo i pysznie. A sezon na pomidory trwa (i trwa mać!) więc korzystajcie.Składnikiricotta, 100 goliwa ekstra vergineoregano suszoneciabatta, 60 gsól morskaświeża bazylia, garśćczosnek, 1 mały ząbekzielone chili, ok. 2 cmczerwony ocet winny, 1 łyżkaświeżo mielony czarny pieprzkolorowe pomidorki koktajlowe, 350 gSposób przygotowaniaRicottę przełożyć na blaszkę, skropić oliwą i posypać oregano. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na funkcji góra-dół przez 20 minut.Ciabatę porwać na małe kawałki, skropić oliwą i przyprawić solą. Położyć obok ricotty i piec wszystko razem jeszcze 10 minut. Po czym wyciągnąć i odstawić do wystudzenia.Bazylię, czosnek, zielone chili, ocet, sól i pieprz zmiksować z 3 łyżkami oliwy. W razie potrzeby dolać więcej.Pomidory pokroić w plastry lub ćwiartki. Posypać grzankami i polać sosem. Na wierzchu ułożyć pokruszoną ricottę i listki bazylii.Przepis pochodzi z czasopisma „Jamie”.