Wykonanie
Zrobione na szybko, pod wpływem impulsu. Kiedyś muffiny pojawiały się u nas bardzo często, ale ostatnio jakoś o nich zapomniałam. Tym razem jednak na szczęście mnie natchnęło i na podróż wybraliśmy się z zapasem pysznych muffinek.
Składniki (na 12 sztuk):250 g
mąki orkiszowej jasnej2 łyżeczki
proszku do pieczenia80 - 100 g
cukru trzcinowego250 ml
mleka1
jajko90 ml
oleju250
czereśni (waga bez pestek)Wykonanie:Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę wyłożyć papilotkami. W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki. Dodać do nich
czereśnie bez pestek i wymieszać. W drugiej misce wymieszać
mleko,
olej i
jajko. Dodać do suchych składników i wymieszać niezbyt dokładnie. Przełożyć do przygotowanych papilotek, piec przez około 25 minut (do suchego patyczka)