Wykonanie
Jagody to dla mnie symbol lata i po prostu je uwielbiam! Niestety poza Polską bardzo ciężko na nie trafić, dlatego kiedy tylko mi się to udało od razu kupiłam całą łubiankę 🙂Tak oto powstał pomysł aby zrobić szybki, odświeżający deser z tymi
owocami.
Składniki (na 2 porcje):
jagody w praktycznie dowolnej ilości
jogurt grecki1/3 tabliczki
białej czekoladyopcjonalnie trochę
cukru pudruPrzygotowanie:Na około 30 minut lub nawet 60 minut wcześniej włóżcie
jogurt do zamrażarki, będzie wtedy bardzo zimny i gęsty.
Czekoladę połamać na kawałeczki i roztopić w kąpieli
wodnej – w małym garnuszku zagotować
wodę, postawić na niej miskę z
czekoladą, zestawić z ognia i mieszać dopóki
czekolada się nie roztopi.
Jagody umyć i osuszyć. Również polecam jak będą z lodówki.Na talerzu lub w pucharku ułożyć około 2 czubate łyżki
jogurtu, dodać garść albo dwie
jagód oraz polać roztopioną
czekoladą. Opcjonalnie można jeszcze posypać lekko
cukrem pudrem jeśli lubicie słodkie.Uwagi:Polecam
jogurt potrzymać w lodówce koło godziny, ale też nie za długo, żeby nie zamarzł zupełnie. Do tego sos z
białej czekolady dobrze jeśli będzie jeszcze ciepły wtedy nie zetnie się na zimnym
jogurcie i pozostanie płynny.