ßßß
Składniki (na 2 porcje):jagody w praktycznie dowolnej ilościjogurt grecki1/3 tabliczki białej czekoladyopcjonalnie trochę cukru pudruPrzygotowanie:Na około 30 minut lub nawet 60 minut wcześniej włóżcie jogurt do zamrażarki, będzie wtedy bardzo zimny i gęsty.Czekoladę połamać na kawałeczki i roztopić w kąpieli wodnej – w małym garnuszku zagotować wodę, postawić na niej miskę z czekoladą, zestawić z ognia i mieszać dopóki czekolada się nie roztopi.Jagody umyć i osuszyć. Również polecam jak będą z lodówki.Na talerzu lub w pucharku ułożyć około 2 czubate łyżki jogurtu, dodać garść albo dwie jagód oraz polać roztopioną czekoladą. Opcjonalnie można jeszcze posypać lekko cukrem pudrem jeśli lubicie słodkie.Uwagi:Polecam jogurt potrzymać w lodówce koło godziny, ale też nie za długo, żeby nie zamarzł zupełnie. Do tego sos z białej czekolady dobrze jeśli będzie jeszcze ciepły wtedy nie zetnie się na zimnym jogurcie i pozostanie płynny.