ßßß Cookit - przepis na Frużelina czereśniowa

Frużelina czereśniowa

nazwa

Wykonanie

Nie mogę przejść obojętnie obok czereśni, kuszą swoim wyglądem, takie rumiane od słońca i się do mnie codziennie uśmiechają. W zasadzie zawsze przejadamy czereśnie w postaci nie przerobionej, ale postanowiłam troszku zatrzymać ich smak. Bo przecież są takie fajne, takie ładne. No i takie smakowite. No to zrobiłam frużelinę z czereśni, bo tak szybko, bez długiego gotowania i stania przy garnkach, chociaż to akurat bardzo lubię. Zrobiłam na próbę, jak będzie nam smakowało z 1 kg na początek, a dzisiaj dokupuje jeszcze kilka kilo. Naprawdę super smakują, na kanapki, do naleśników czy placków i gofrów, do owsianki, do kaszy manny.
Pasują do wszystkiego, można oczywiście także wyjadać łyżeczką wprost ze słoiczka.
Zapraszam :-)
Składniki:
- 1 kg czereśni (waga przed wypestkowaniem)
- 300-350 g cukru
- 400 ml wody do czereśni
- 400 ml wody + 80 g mąki ziemniaczanej
- sok wyciśnięty z 1 limonki
Wykonanie:
Czereśnie myjemy i usuwamy pestki, dzielimy każdą na pół lub na ćwiartki. Wrzucamy do garnka i dodajemy 400 ml wody. Dosypujemy cukier - ilość zależy od naszych upodobań smakowych, oraz wyciskamy sok z limonki. Gotujemy na średnim ogniu przez 20 minut. Jak już będą gotowe musimy zwiększyć ogień pod garnkiem, aby mocno nam się zagrzały, bo jak dodamy mąkę to od razu się zrobią gęste. Następnie w 400 ml wody rozrabiamy mąkę ziemniaczaną i dodajemy ją do czereśni, mieszamy. Gorącą frużelinę przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i ustawiamy na chwilę do góry dnem. Z podanych proporcji wyszło mi 6 takich małych słoiczków i miseczka na posmakowanie dla łasuchów.
Smacznego.
Źródło:http://www.kulinarnamaniusia.pl/2016/07/fruzelina-czeresniowa.html