ßßß Cookit - przepis na Kompot czereśniowy

Kompot czereśniowy

nazwa

Składniki

Wykonanie

Najbardziej lubię przepisy, przy których nie trzeba sztywno trzymać się proporcji składników, ale raczej polegać na swoim smaku. Dlatego tak często przygotowuję kompoty i inne domowe napoje. Dzisiaj kolejny klasyk, czyli kompot z czereśni. W trakcie przyrządzania należy tylko pamiętać, że tradycyjnie woda na kompot powinna być bardzo słodka, ponieważ gotowy napój może być rozcieńczany. Podane proporcje składników są orientacyjne. Smacznego:)
2 litry wody,
szklanka cukru,
ok. 2 kilogramów czereśni
Umyte czereśnie umieścić w dokładnie umytych, suchych słoikach. Zagotować wodę z cukrem i zalać owoce. Zamknąć słoiki (nakrętki muszą być suche!) i pasteryzować około 15 minut (słoiki wkładamy do zimnej wody, a przynajmniej nie gorącej, a czas pasteryzacji liczymy od momentu jej zagotowania). Po tym czasie wyciągnąć słoiki, odwrócić je do góry dnem i poczekać aż ostygną. Idealne na zimę:)
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2015/07/kompot-czeresniowy.html