Wykonanie


Najbardziej lubię przepisy, przy których nie trzeba sztywno trzymać się proporcji składników, ale raczej polegać na swoim smaku. Dlatego tak często przygotowuję kompoty i inne domowe
napoje. Dzisiaj kolejny klasyk, czyli kompot z
czereśni. W trakcie przyrządzania należy tylko pamiętać, że tradycyjnie
woda na kompot powinna być bardzo słodka, ponieważ gotowy
napój może być rozcieńczany. Podane proporcje składników są orientacyjne. Smacznego:)2 litry
wody,szklanka
cukru,ok. 2 kilogramów
czereśniUmyte
czereśnie umieścić w dokładnie umytych, suchych słoikach. Zagotować
wodę z
cukrem i zalać
owoce. Zamknąć słoiki (nakrętki muszą być suche!) i pasteryzować około 15 minut (słoiki wkładamy do zimnej
wody, a przynajmniej nie gorącej, a czas pasteryzacji liczymy od momentu jej zagotowania). Po tym czasie wyciągnąć słoiki, odwrócić je do góry dnem i poczekać aż ostygną. Idealne na zimę:)