Wykonanie
Czereśniowe kompoty, przyjemnie skosztować zimą. Idealne na ciepło, w zupie lub
pite na zimno. Ja robię z nich
napoje, rozrabiam kompot z
wodą i dolewam
mięty lub
melisy.
SKŁADNIKI :
czereśnie, najlepiej ciemne 5-6 kg2 kg
cukru, opcjonalnie
wodawyparzone słoiki z nakrętkamiPRZYGOTOWANIE :
Czereśnie myjemy, pozostawiamy na sitku aby obciekły ( nie drylujemy ). wsypujemy do słoików, mniej więcej 3/4 wysokości. Zasypujemy każdy słoik 1/2 szklanką
cukru i zalewamy ciepłą
wodą. Każdy słoik dobrze zakręcamy. Przekładamy je do dużego garnka, wlewamy
wodę, do wysokości nakrętki i gotujemy 15 minut, licząc czas od momentu zagotowania się
wody. Kompoty ostrożnie wykładamy na ściereczkę i studzimy.Przechowujemy w spiżarni.