ßßß Cookit - przepis na KOMPOT Z CZEREŚNI PASTERYZOWANY

KOMPOT Z CZEREŚNI PASTERYZOWANY

nazwa

Składniki

Wykonanie

Czereśniowe kompoty, przyjemnie skosztować zimą. Idealne na ciepło, w zupie lub pite na zimno. Ja robię z nich napoje, rozrabiam kompot z wodą i dolewam mięty lub melisy.
SKŁADNIKI :
czereśnie, najlepiej ciemne 5-6 kg
2 kg cukru, opcjonalnie
woda
wyparzone słoiki z nakrętkami
PRZYGOTOWANIE :
Czereśnie myjemy, pozostawiamy na sitku aby obciekły ( nie drylujemy ). wsypujemy do słoików, mniej więcej 3/4 wysokości. Zasypujemy każdy słoik 1/2 szklanką cukru i zalewamy ciepłą wodą. Każdy słoik dobrze zakręcamy. Przekładamy je do dużego garnka, wlewamy wodę, do wysokości nakrętki i gotujemy 15 minut, licząc czas od momentu zagotowania się wody. Kompoty ostrożnie wykładamy na ściereczkę i studzimy.
Przechowujemy w spiżarni.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2015/06/kompot-z-czeresni-pasteryzowany.html